Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.11.2019 | Olympiakomitea

Suomen Olympiakomitean New Leaders -koulutusohjelman tavoitteena on muuttaa eurooppalaista urheilukenttää – huippuvalmiudet 30 nuorelle urheilujohtajalle

Suomen Olympiakomitean eurooppalaisille tulevaisuuden urheilupäättäjille tarjoaman koulutuksen kulmakivi oli uudenlainen johtaminen, joka korosti tasa-arvoa ja vastuullisuutta. Suomesta koulutukseen osallistuivat Aino-Kaisa Saarinen ja Katri Mattsson.

Viimeisen vuoden ajan kaksi suomalaista urheiluammattilaista eli entinen huippuhiihtäjä ja nykyinen Salpausselän kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen sekä pitkän jalkapallouran tehnyt, nykyinen Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson ovat käyneet kansainvälistä urheilujohtamisen koulutusta.

Urheilumaailman tasa-arvoon ja vastuullisuuteen pohjautuvan koulutuksen järjesti Suomen Olympiakomitea yhdessä Kansainvälisen olympiakomitean kanssa. Lisäksi sitä tuki Euroopan Olympiakomiteat.

– Koulutus jalkautti käytäntöön Kansainvälisen olympiakomitean keväällä 2018 julkaisemat tasa-arvosuositukset, jotka sitouttavat tasa-arvon edistämiseen urheilun päätöksentekijät, kansainväliset urheilujärjestöt sekä koko olympialiikkeen. Suositukset jalkautuvat aina päätöksenteosta urheilijoihin asti, Saarinen sanoo.

Nais- ja miesjalkapalloilijoille samat palkkiot

Tasa-arvosuositusten lisäksi New Leaders -koulutusohjelman osallistujat oppivat muun muassa johtajuutta ja viestintää sekä harjoittelivat palautteen antamista ja saamista sekä puheiden rakentamista. Jokaisella osallistujalla oli oma mentori eurooppalaisen urheiluliikkeen ydinpaikoilta.

Ohjelman kaikki 30 osallistujaa suunnittelivat kukin oman toimintasuunnitelman omalle organisaatiolleen tai maalleen. Palloliiton Katri Mattsson ajoi tasa-arvoisia palkkioita suomalaisille nais- ja miesjalkapalloilijoille. Uudessa maajoukkuesopimuksessa naiset ja miehet saavat samanlaiset bonukset maajoukkuemenestyksen myötä.

– Olin viemässä asiaa eteenpäin, ja lopulta Palloliiton hallitus päätti siitä. Tämä on erityisen tärkeää naisille, joiden palkat eivät ole läheskään samalla tasolla miesten kanssa, Mattsson kertoo.

New Leaders -koulutuksessa Mattssonille oli käänteentekevää myös oppia erilaisista persoonallisuustyypeistä.

– Olen itse ihmisläheinen ja nopeatempoinen ihminen, ja ymmärsin, kuinka vastakkainen ihmistyyppi voi kokea vauhdikkaan puhetyylini jopa uhkana. Opin, miten erilaisten ihmisten kanssa tulee kommunikoida. Tästä on hyötyä niin työssä kuin vapaa-ajallakin, Mattsson sanoo.

Thomas Bach ja Janez Kocijancic Suomeen

Niin Katri Mattsson kuin Aino-Kaisa Saarinenkin pitävät koulutusta valtavan tärkeänä niin oman uransa kuin siihen osallistuneiden eurooppalaisten tulevaisuuden urheilujohtajien vuoksi. Koulutus vaikuttaa koko alaan, sillä juuri urheilujohtajat määrittävät urheilun tulevaisuuden.

– On hyvä muistaa, että vaikka meillä Suomessa onkin vielä hieman kehitettävää tasa-arvon saralla, ovat asiat silti hyvällä mallilla moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna. Kuulin maailmalta aika karujakin juttuja, mikä avasi silmiä melkoisesti, Saarinen kertoo.

New Leaders -koulutusohjelma huipentuu 18.–20. marraskuuta Helsingissä järjestettävään New Leaders Forumiin, joka on ohjelman päätöstilaisuus. Paikalle saapuu koko eurooppalainen urheilujohto, mukaan lukien Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach ja Euroopan olympiakomiteoiden puheenjohtaja Janez Kocijancic.

 

New Leaders -koulutusohjelma on Kansainvälisen olympiakomitean tasa-arvopalkinnon vuonna 2017 voittaneen Birgitta Kervisen perintö urheiluliikkeelle. Suomen Olympiakomitea vastasi koulutusohjelman sisällön tuottamisesta ja organisoinnista.

 

Lisätietoja:
Niina Toroi
Erityisasiantuntija / kansainväliset asiat, Suomen Olympiakomitea
puh. 040 672 2220
niina.toroi@olympiakomitea.fi
www.newleaders.fi

#NewLeaders #LeadtheChange #GameChangers

 

Taina Erkkilä
Viestintäjohtaja, Suomen Olympiakomitea
puh. 050 300 0409
taina.erkkila@olympiakomitea.fi

#NewLeaders #LeadtheChange #GameChangers

Lue lisää aiheesta