Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.05.2020 | Olympiakomitea

Kuinka vastuullisuusohjelma otetaan haltuun? – Voimistelun ja judon esimerkkejä vastuullisuustyöstä

Olympiakomitea lanseerasi vuoden alussa urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman. Ohjelma toimii vastuullisuustyön raamina ja sitä voi hyödyntää koko urheiluyhteisö niin urheiluseuroissa, lajiliitoissa kuin muissakin urheilun ja liikunnan ympäristöissä.

Miten lähteä liikkeelle?

Judoliitto starttasi työn käsittelemällä vastuullisuusohjelmaa ja sen toimenpiteitä hallituksen kokouksessa. Toiminnanjohtaja Pekka Lehdes oli tehnyt vastuullisuustyön etenemisestä selkeän suunnitelman, jonka hallitus hyväksyi.

Judoliiton suunnitelma vastuullisuusohjelman käytäntöön viemiseksi:

 • Judoliitto sitoutuu urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan
 • Perustetaan työryhmä valmistelemaan vastuullisuusohjelmasta nousevat painopisteet, priorisoinnit ja toimenpiteet
 • Työryhmän tehtävänä on:
  • Arvioida, mitkä vastuullisuusohjelman osiot ovat judolle relevanteimmat
  • Arvioida, mitä asioita tehdään jo ja mitä asioita pitäisi käynnistää tai tehostaa
  • Viestintäsuunnitelman laatiminen
  • Vastuullisuusohjeiston tarpeen selvittäminen jäsenseuroilta
  • Ajankohtaisten vastuullisuusteemojen ja -asioiden seuraaminen

– Vastuullisuusohjelma otettiin hallituksessa hyvin vastaan. Myös esitykseni, jossa perustelin, minkä takia meidän on hyvä kiinnittää huomiota ja tehdä töitä vastuullisuuden eteen entistä enemmän, sai positiivista palautetta, toteaa Lehdes.

– Meille on ollut tärkeää, että Olympiakomitea on toiminut näissä asioissa edellä lipunkantajana. Lisäksi kansainvälinen Judoliitto on nostanut esiin paljon humanitäärisiä asioita ja projekteja tasa-arvoon liittyen, ja tämä on ollut meille erittäin tärkeä suunnannäyttäjä.

Minkälaisin työkaluin?

Voimisteluliitto on tehnyt järjestelmällistä vastuullisuustyötä etulinjassa ja mm. teettänyt laajan lajikulttuurikyselyn sekä rakentanut kattavat voimistelun vastuullisuustyökalut. Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma räätälöitiin ja sulautettiin sopimaan paremmin voimisteluun ja jo olemassa oleviin toimenpiteisiin. Pääsihteeri Maria Laakso korostaa vuoropuhelun tärkeyttä työkaluja kehittäessä.

– Mallinsimme ja keskustelimme seurojen kanssa heidän tarpeistaan ja odotuksistaan. Kehitimme vastuullisuusohjelmaa kokeilukulttuurin hengessä ja arvioimme jatkuvasti, mikä toimii ja mikä ei.

Voimisteluliiton vastuullisuustyökaluja mm.:

– Lisäksi olemme käyneet liiton toimintaa läpi ja huomioineet, että nämä vastuullisuusasiat toteutuvat kaikkialla, kuten säännöissä, linjauksissa ja esimerkiksi Tähtiseura-auditoinneissa. Esimerkit puhuttelevat parhaiten, kun kokeillaan jotain ja kerrotaan siitä eteenpäin, Laakso toteaa.

– Kun kokonaisuus on niin laaja ja viestittävää asiaa ja tietoa paljon, on tärkeää fokusoida ja etsiä kärjet, joita halutaan viedä eteenpäin. Voimisteluliitolla on esimerkiksi kuukausittaiset teemat, joiden avulla jalkautuminen kentälle pyritään varmistamaan.

 

Kuva: Judoliitto

Lue lisää aiheesta