Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.12.2020 | Seuratoiminta

Kestävä kehitys on käytännön tekoja

Vuoden 2020 Fiksu seura -palkintohaku osoitti jälleen, että suomalaisissa seuroissa on paljon luovuutta ja kestäviä toimintamalleja! Pienetkin arjen valinnat muuttuvat merkittäviksi, kun niitä toteutetaan porukalla tai parhaimmillaan koko seurakentän mittakaavassa.

Seurojen esimerkeissä nousee ympäristövastuun ohella vahvasti sosiaalinen ja taloudellinen vastuu. Näkökulmat myös kytkeytyvät toisiinsa, sillä ympäristövastuullinen toiminta seurassa on usein myös taloudellisesti kannattavaa ja yhteisöllistä toimintaa.

Seura voi ohjata vastuulliseen toimintaan

Monet kuljetuksiin, varusteisiin ja tapahtumiin liittyvät ympäristöä säästävät toimintatavat ovat käytössä ja osa seurojen arkea yli lajirajojen. Seuroissa kannustetaan kimppakyyteihin, varusteiden kierrättämiseen ja vastuulliseen tapahtumien järjestämiseen ja jätteiden lajitteluun.

Ympäristövastuullisten valintojen taustalla tunnistetaan seurojen tärkeä rooli lasten ja nuorten kasvattajana. Seuratoimintaan osallistuu valtaosa lapsista ja nuorista jossain elämän vaiheessa ja seura voi ohjata kestävämpiin toimintatapoihin. Seurassa opitut asenteet ja vakiintuneet toimintatavat voivat johtaa terveyttä edistäviin ja ympäristötietoisiin valintoihin myös seura-arjen ulkopuolella.

Helsinki Athletics Cheerleaders HAC tukee urheilijoiden tervettä ruokakulttuuria panostamalla vastuullisiin ja laadukkaisiin ruokatarjoiluihin. Seura on valinnut leireihin ja tapahtumiin cateringfirman, joka käyttää vain kestoastioita ja tarjoaa laadukasta kasvisruokaa. Yhteinen ruokailu koko joukkueelle takaa kaikille mahdollisuuden ravitsevaan ja urheilijalle soveltuvaan ravintoon rankkojen leirien aikana.

Helsingfors Segelsällskap HSS korostaa välineiden laadun ja niiden elinkaaren pidentämisen tärkeyttä. Seura opettaa lapsia ottamaan vastuuta yhteisestä kalustosta omien nimikkojollien avulla. Lapset ovat oppineet, että kun suojaa, kunnostaa ja huoltaa oikein, veneet säilyvät hyvänä.

Ympäristöstä huolehtiminen yhdistää

Fiksujen ja kestävien toimintatapojen toteuttaminen on koko seuran yhteinen juttu – se kuuluu kaikille ja siihen tarvitaan jokaista seurassa toimivaa. Uuden kokeilu vaatii yhteistyössä tehtäviä valintoja.

Seurojen esimerkit osoittavat, että vastuullisten toimintamallien toteuttaminen voi lisätä yhdessä tekemistä ja vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta.

  • Tapiolan Hongassa käynnistyi aktiivisten vanhempien aloitteesta vuoden 2020 alussa Hiilineutraali Honka -toiminta, jonka tavoitteena on pienentää koripalloseuran ja koripalloharrastuksen hiilijalanjälkeä. Toimintaa on alusta saakka leimannut avoimuus, osallisuus, vapaaehtoisuus, yhteistyö ja innostus.
  • JYP Junioreissa on kestävän kehityksen suunnitelman tiimoilta havaittavissa luonnostaan nousevaa yhteisöllisyyden voimaa ongelmien ratkaisemiseksi yhdessä.
  • Vaasan telinetaitureissa siivous- ja kuljetusasioista sopiminen lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta vanhempien keskuudessa, mikä näyttäytyy hyvänä yhteishenkenä seuran toiminnassa.
  • Tapanilan Erä Karate kuvaa, että ympäristöprojektit ovat hitsanneet seuran vapaaehtoisia yhteen.
  • Vaasan Uimaseurassa on havaittu, että kisamatkojen taittaminen bussilla nostattaa me-henkeä ja yhteisöllisyyttä, kun uimarit oppivat tuntemaan toisensa paremmin.

Ympäristövastuullisuus on taloudellisesti kannattavaa

Monille fiksuille toimintamalleille perustelut löytyvät jo taloudellisista säästöistä ja ympäristöystävällisyys tulee tärkeänä lisänä.

Fiksut halliratkaisut voivat tarkoittaa kustannussäästöjä. Tapanilan Erä Karate on aktiivisesti kehittänyt harjoitustilansa energiatehokkuutta ja toimenpiteet ovat jo ensimmäisen vuoden jälkeen pienentäneet energienkulutusta huomattavasti. Vaikka  kustannusvaikutukset olivat alkuun merkittävät,  ympäristön eteen tehty työ näkyy varmasti tulevien vuosien sähkölaskussa ja seuran hiilijalanjäljessä.

Välineet ja varusteet voivat olla sekä seuralle että harrastajille melkoinen rahareikä. Moni seura pyrkiikin mahdollistamaan kohtuuhintaisen harrastamisen yhteistyöhön perustuvien välinelainaamojen ja vaate- ja varustekierrätystoiminnan avulla.

Esimerkiksi Pieksän Kuutit on yhteistyössä paikallisen uimahallin kanssa onnistunut pitämään nuorten uimareiden välinekulut nollissa vuosien ajan ja tarjoaa näin mahdollisimman monelle lapselle mahdollisuuden uintiharrastukseen. Seuran uimarit saavat lainata uimahallin välineistöä harjoituksissa ja vastaavasti uimahallin asiakkaat sekä koulujen liikunnanopettajat voivat käyttää seuran välineistöä.

Seurat osoittavat, että yhteistyön mahdollisuuksia on monia: varusteita jaetaan lähiseurojen kanssa, päiväkotien ja koulujen tiloja hyödynnetään lähellä liikkumisen mahdollistamiseksi ja kuljetusratkaisuja toteutetaan yhteistyössä muiden paikallistoimijoiden kanssa. Yhteistyöstä hyötyvät niin harrastajat, seurat kuin yhteistyötahotkin – ympäristöä unohtamatta.

 

Vuoden 2020 Fiksu seura -hakuun osallistuneet seurat:

Dream Dare Do Ry (Ocean Ladies), Funky Team ry, Helsingfors Segelsällskap (HSS), Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry, Imatran Pallo-Veikot IPV ry, IMBA Finland ry, Jaguars Spirit Athletes ry, Janakkalan venekerho ry, JYP Juniorit ry, Leppävirran Viri, Nurmijärven Uinti, Outokummun Voimistelu ja Liikunta ry, Pargas If Ski Team, Pieksän Kuutit, Rasti-Nokia, Segelföreningen i Björneborg rf (BSF), Tampereen työväen naisvoimistelijat ry (TTNV), Tanssi- ja voimisteluseura Illusion ry, Tapanilan Erä Karate Ry, Tapiolan Honka ry, Tunturi-Kiekko, Vaasan  telinetaiturit ry, Vaasan suunnistajat ry, Vaasan Uimaseura r.y – Vasa Simsällskap.r.f, Äänekosken Urheilijat ry

Fiksu seura -kilpailun voittaja julkaistaan tammikuussa 2021. Seura palkitaan 2000 euron kannustuspalkinnolla.  

Lue lisää aiheesta