Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.12.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 50/2020: Sami Välimäen vuoro kirjoittaa suomalaista golfhistoriaa uusiksi

Suomalaisgolfarit saavuttivat tänä vuonna ennätyssijoitukset sekä miesten että naisten Euroopan kiertueiden kokonaisrankingissa. Antti Aalto leiskautti 16:nneksi lentomäen MM-kisoissa. Ampumahiihdon maailmancupissa suomalaisten vauhti kiihtyy.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti laski 35:nneksi ja karsiutui toiselta kierrokselta alkuviikolle siirretyssä Santa Caterinan toisessa maailmancup-suurpujottelussa. Riikka Honkanen sijoittui naisten suurpujottelussa Courchevelissa 54:nneksi lauantaina. Toinen kilpailu siirrettiin maanantaille. Tulevana sunnuntaina Alta Badiassa lasketaan miesten suurpujottelu.

Levillä uransa ensimmäiset maailmancupin pisteensä saavuttanut Rosa Pohjolainen onnistui samassa Eurooppa-cupin pujottelussa Italiassa lauantaina laskemalla 23:nneksi. Sunnuntaina Pohjolainen ajoi ulos radalta. Miehissä EC-menestystä ei Sveitsin Zinalista tullut, sillä kolmen osakilpailun paras suomalaissijoitus oli Marlon Sjöbergin 49:s suurpujottelussa. Tällä viikolla Eurooppa-cupin ohjelmassa on naisille peräti kolme suurpujottelua ja miehille kaksi pujottelua.

Ampumahiihto: Suomalaiset alkavat päästä joukkueena vauhtiin maailmancupissa. Hochfilzenin pikamatkoilla pisteille ylsivät Mari Eder (15:s), Tero Seppälä (16:s) ja Olli Hiidensalo (18:s), lisäksi Suvi Minkkinen (56:s) ja Jaakko Ranta (45:s) ottivat paikat takaa-ajoihin. Takaa-ajoissa sama kolmikko ylsi pisteille Ederin ollessa 21:s, Seppälän 26:s ja Hiidensalon 38:s. Minkkisen nousu riitti 44:nteen sijaan, Ranta oli 52:s. Miesten viestissä Tuomas Harjulalla täydennetty joukkue sijoittui kymmenenneksi. Naiset ylsivät 14:nneksi. Hochfilzenissä jatketaan myös tällä viikolla.

Freestyle: Jimi Salonen selvitti ainoana suomalaisena karsinnan ja sijoittui yhdeksänneksi kumparelaskun maailmancupissa Ruotsin Idre Fjällissä. Jussi Penttala oli 17:s, Severi Vierelä 26:s ja Akseli Ahvenainen 32:s. Parikumpareissa 32 parhaan joukkoon laskivat Jussi Penttala (15:s), Salonen (24:s), Olli Penttala (25:s) ja Johannes Suikkari (32:s).

Mäkihyppy: Antti Aalto pääsi hyppäämään ainoana suomalaisena kaikki neljä kierrosta lentomäen MM-kisoissa Planicassa. Aallon tasainen suoritus riitti sijaan 16. Eetu Nousiainen oli 36:s ja Jarkko Määttä 37:s, Niko Kytösaho karsiutui kilpailusta. Joukkuemäessä Suomi sijoittui kahdeksanneksi joukkueella Kytösaho, Määttä, Nousiainen ja Aalto. Maailmancupia olisi tarjolla Engelbergissä viikonloppuna miehille ja jo aiemmin viikolla Ramsaussa naisille. Miesten continental cupia hypätään Rukalla viikonloppuna.

Yhdistetty: Maailmancup jatkuu tulevana viikonloppuna Ramsaussa.

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäki huipensi upean debyyttikautensa Euroopan kiertueella viitossijaan finaaliturnauksessa Dubaissa. Sijoitus siivitti Välimäen kiertueen kokonaisrankingissa sijalle 11. Molemmat saavutukset olivat kovimpia suomalaispelaajien historiassa ja siivittivät Välimäen maailmanlistalla sijalle 70. Jo aiemmin tänä vuonna Sanna Nuutinen ylsi suomalaisnaisten ennätyssijoitukseen naisten Euroopan kiertueen kokonaisrankingissa. 22-vuotias Välimäki sijoittui peräti seitsemän kertaa kymmenen parhaan joukkoon kiertueella tällä kaudella. Kalle Samooja oli Dubaissa 23:s ja kokonaisrankingissa 42:s.

Pöytätennis: Benedek Oláhin edustustehtävien Ranskan liigassa on määrä jatkua sunnuntaina.

Tennis: 16-vuotias Laura Hietaranta säväytti alle 18-vuotiaiden epävirallisena MM-turnauksena pidetyssä Orange Bowl -turnauksessa Yhdysvalloissa etenemällä kaksinpelissä välieriin asti. Nelinpelissä Hietaranta meni ranskalaisparinsa kanssa toiselle kierrokselle.

Voimistelu: Joonas Kukkonen selviytyi finaaliin renkailla telinevoimistelun EM-kisoissa Turkissa. Kukkosen finaalipisteet 13,333 riittivät seitsemänteen sijaan. Karsinnassa Kukkonen kirjautti vielä kovemmat pisteet, 13,633. Pavel Titov oli hevosella 22:s pistein 12,400.

Ei-olympialajit

Formula 1: Koronaviruksen lyhentämä ja ennen kaikkea tiivistämä kausi päättyi Abu Dhabissa. Valtteri Bottas ajoi päätösosakilpailussa toiseksi, mikä varmisti MM-hopean. Näin suomalaiskuljettajien mitaliputki autourheilun kuninkuusluokassa venyi neljän vuoden mittaiseksi. Kimi Räikkönen ajoi maaliin 12:ntena ja sijoittui MM-sarjassa 16:nneksi.

Joukkuepelit

Futsal: Suomi pelasi kotonaan 5–5-tasapelin Serbian kanssa MM-jatkokarsinnassa. Avausosaottelun kotonaan maalein 1-0 voittanut Serbia eteni näin ollen MM-lopputurnaukseen Euroopan kuudentena ja viimeisenä maana.

Jääkiekko: Leijonat pelaa tällä viikolla EHT-turnauksen Venäjällä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta