Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.03.2021 | Olympiakomitea

Luottamustoimessa halutaan saada muutosta aikaan – moninaisuutta kaivataan edelleen

Naisia näkyy edelleen miehiä vähemmän urheilujärjestöjen päätöksentekopaikoilla ja joissakin järjestöissä nainen hallituksen jäsenenä tai puheenjohtajana on vielä enemmän poikkeus kuin sääntö. Olympiakomitean Johtaa kuin nainen -koulutusohjelmaan vuonna 2020 osallistuneet Laura Heikkilä ja Hannele Impola haluavat olla viemässä etunenässä lajejansa eteenpäin.

Heikkilä ja Impola ovat aloittaneet uudessa luottamustoimessa tammikuussa. Impolalle paikka Suomen Keilailuliiton hallituksessa on ensimmäinen liittotason hallituspaikka, vaikka kokemusta paikallistasolta on kertynyt jo paljon. Heikkilä taas aloitti Suomen frisbeegolfliiton puheenjohtajana.

Heikkilä innostui frisbeegolfliiton toiminnasta, kun liittoon perustettiin naisjaosto vuonna 2016 ja oli siinä mukana kaikkiaan neljä vuotta. Halu auttaa ja vaikuttaa asioihin sai Heikkilän lopulta asettumaan ehdolle liiton hallitukseen vuonna 2019, jonne hänet myös valittiin kaksivuotiskaudelle. Yhdessä tekeminen ja asioiden eteenpäinvieminen on Heikkilälle tärkeää ja motivoi myös luottamustoimessa. Impola on Heikkilän kanssa samoilla linjoilla.

– Haluan, että omilla harrastajakollegoilla on hyvä olla ja että keilailu on kiva harrastus kaikille. Koen voivani auttaa muita ja tehdä samalla lajin eteen töitä. Tunnen olevani nyt oikeassa paikassa.

Nainen puheenjohtajana on vielä harvinaisuus

Vuonna 2019 lajiliittojen hallituksen puheenjohtajista vain 18 % oli naisia. Hallitukset moninaistuvat hitaasti, mutta suunta on kuitenkin oikea, sillä muutosta vuodesta 2018 on tullut viiden prosenttiyksikön verran. Hallitusjäsenten osalta tilanne on jo hieman valoisampi puheenjohtajiin verrattuna, sillä vuonna 2019 hallitusjäsenistä 28 % oli naisia.

– Moninaisuus on mielestäni tärkeää myös hallituksen kokoonpanossa ja siksi meidän on saatava myös naiset hakemaan mukaan. Kaikilla on omia vahvuuksia sekä osaamista ja kun niitä saadaan yhdistettyä, saamme vietyä asioita monesta näkökulmasta eteenpäin, Heikkilä toteaa.

Myös Impolalle tasa-arvon ja keilailijanaisten asioiden edistäminen on ollut yksi motivaattoreista hallitustyöskentelyyn. Pitkän kilpauran maajoukkueessa keilannut Impola on nähnyt epäkohdat, mutta voivottelun sijaan hän haluaa olla muuttamassa asioita ja asenteita. Hallituspaikan lisäksi Impola on mukana liittonsa uudessa naistoimikunnassa.

– Haluan tukea ja mentoroida sekä jakaa tietoa, jotta naiset uskaltavat jatkossa hakeutua hallitukseen tai puheenjohtajien paikoille tulevaisuudessa.

Heikkilälle puheenjohtajaksi ehdolle asettuminen oli monen asian summa, mutta hän korostaa muiden hallituksen jäsenten vaikutusta. Heikkilä oli silloisen hallituksen ainoa nainen ja sai tukea, kannustusta ja kannatusta kollegoiltaan.

– Ovien avaaminen ja tukeminen oli tosi tärkeää. En tiedä, olisinko ilman sitä tukea uskaltautunut hakemaan kahden hallitusvuoden jälkeen jo puheenjohtajaksi.

Mukaan avoimin mielin ja aktiivisesti

Hallitusjäsenten valinnassa ja nimittämisessä on erilaisia käytäntöjä järjestöstä ja sen rakenteesta riippuen. Impola ja Heikkilä ilmoittivat halukkuudestaan asettua ehdolle omien liittojensa luottamustehtäviin ja hallituksen kokoonpanosta äänestettiin syyskokouksessa ja Keilailuliitossa liittovaltuustossa. Impola korostaa, ettei hakijan tarvitse tulla automaattisesti lajin sisältä.

– Kaikkien hallitusten jäsenten ei missään nimessä mielestäni edes pitäisi olla lajin sisältä, mutta on toki haastavaa saada ihmisiä ulkopuolelta mukaan. Olisi hienoa, jos mukaan saataisiin ihmisiä, joilla olisi syvää näkemystä esimerkiksi markkinoinnista tai vaikka tapahtumanjärjestämisestä, Impola pohtii.

Sekä Impolaa että Heikkilää ajaa eteenpäin vahva tahto saada muutosta aikaan ja tehdä liittojen toimintaa yhä avoimemmaksi kaikille. Heikkilä kannustaakin kaikkia hallitustyöstä kiinnostuneita asettumaan ehdolle, sillä avoin mieli ja aktiivisuus ovat hyviä taitoja mukaan otettavaksi mihin tahansa hallitukseen. Heikkilä muistuttaa, että muilta hallituksen jäseniltä voi aina pyytää sparrausta asioihin, joita ei ymmärrä tai joista ei tiedä tarpeeksi.

– Mieti omat tavoitteet ja näkemys siihen, mitä haluat saada aikaan luottamustehtävässä. Tietenkin on tärkeää perehtyä siihen asiaan, mitä on tekemässä. Ensimmäiseen esteeseen ei kannata lannistua, vaan etsiä uusi tulokulma asiaan.

Impola toivoo, että hallituksissa olisi selkeät vastuualueet määriteltynä ja ettei kukaan enää 2020-luvulla hae hallitustyöhön vain säännöllisten pullakahvien takia.

– On oltava omat ideat ja asiat selvinä, joita haluaa edistää. Mielipiteitähän on aina kaikilla, mutta niiden eteen on oltava valmis tekemään myös töitä.

 

Johtaa kuin nainen -koulutuksen kohderyhmänä ovat liikunnan ja urheilun kansallisiin tai kansainvälisiin johtotehtäviin tähtäävät. Hanketta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö. Lue lisää Johtaa kuin nainen -koulutusohjelmasta.

Lähteet:

Särkivuori ym. Tasa-arvo valtakunnallisissa ja alueellisissa liikuntajärjestöissä 2019 (PDF)

Lue lisää aiheesta