Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.03.2021 | Huippu-urheilu

Merkittävä rytminmuutos slovenialaisopein – suomalaisessa judossa otettu uskottavia ensiaskeleita kohti olympiamenestystä Pariisissa 2024

Suomalaisessa judossa eletään mielenkiintoisia aikoja. Sloveniassa kovaa tulosta tehneen uuden päävalmentajan Rok Draksicin johdolla on tehty merkittävä rytminmuutos, ja jo puolen vuoden työllä on saatu lupaavia tuloksia. Samaan aikaan laji on tehnyt keskittämisratkaisun Helsinkiin, minkä seurauksena kaikki käytettävissä olevat resurssit saadaan aiempaa tehokkaammin ydintoimintaan.

Helsingin Herttoniemessä on arki-iltana rauhallista. Harva tietää, että pienteollisuusalueen keskeltä löytyy judotatami, jolla harjoittelevat kotimaan lupaavimmat judokat. Suomalaisessa judossa eletään mielenkiintoisia aikoja ja kansainvälistä menestystä haetaan nyt slovenialaisopein. Judoliitto on keskittänyt resurssejaan pääkaupunkiseudulle ja nyt maajoukkueen kärkiurheilijat harjoittelevat päivittäin yhdessä.

Rok Draksic seuraa rauhallisesti judokoiden verryttelyä ja ohjeistaa urheilijoitaan illan harjoituksen kulusta.

34-vuotias Draksic on kansainvälisesti meritoitunut kovan luokan ammattilainen. Celjen kaupungista, Sloveniasta, kotoisin oleva kuusinkertainen EM-mitalisti aloitti työt judoliiton päävalmentajana syksyllä 2020 ja hänen kanssaan tehty sopimus on 2+2-vuotinen. Draksicin ensikosketus Suomeen tuli kesällä 2018, kun mies oli luennoimassa harjoittelusta Varalan urheiluopistolla. Kun miehen oma kilpaura tuli päätökseensä vuonna 2017, vaihto valmennustehtäviin tapahtui yllättävän nopeasti.

– Autoin jo oman urheilu-urani aikana oman seurani junioreita, mutta en uskonut, että muutos täysipäiväiseksi valmentajaksi tapahtuisi ehkä näin nopeasti, Draksic kertoo.

Vaikka entinen EM-kultamitalisti on ehtinyt toimia valmentajana vasta muutaman vuoden ajan, tuloksia on tullut jo mukavasti. Valmentajana Draksicin suurin saavutus on Adrian Combocin valmentaminen 66-kiloisten EM-kultaan vuonna 2018.

Rok Draksic judotatamilla.
Rok Draksic valmentaa Suomen judomaajoukkuetta.

 

Tatamin reunalla slovenialainen on rauhallinen ajattelija, joka kertaa oman uransa käänteitä tarkalla otteella. Draksic haluaa kehittää itseään päivittäin valmentajana, ja se paistaa läpi myös miehen kaikesta tekemisestä. Kun entinen Euroopan mestari hyppää harjoitusten sekaan, rauhallisuus saa seurakseen määrätietoisen jämäkkyyden. Harjoituksiin tullaan kehittymään, ei seurustelemaan. Draksic painottaa omassa valmennusfilosofiassaan fysiikan merkitystä.

– Olemme pystyneet nostamaan ensimmäisen puolen vuoden aikana voima- ja kestotasot hyvälle tolalle. Tekniikassa on vielä tekemistä, ja se on selvä kehityksen kohde. Omasta mielestäni tärkein kehityskohde on kuitenkin kansainvälisen kokemuksen kasvattaminen. Koronapandemian takia emme voi matkustaa kuten normaalisti, joten kansainvälisten kontaktien ja sparraajien löytäminen on entistäkin tärkeämpää. Pystymme harjoittelemaan voimaa ja kestävyyttä täällä kotona, mutta ottelukokemusta ranskalaisia tai venäläisiä judokoita vastaan pitää hakea muualta, Draksic kertoo.

Draksicille oli päivänselvää, että hän muuttaisi päävalmentajapestin perässä Suomeen. Sloveniasta käsin tehdyt “täsmäiskut” tai lyhyemmät harjoitusleirit eivät tulleet kuuloonkaan. Päivittäinen kanssakäynti on päävalmentajan mukaan elintärkeää. Kun valmentaja oppii tuntemaan urheilijansa, on levon, palautumisen ja harjoittelun seuranta huomattavasti helpompaa.

– Minulle oli selvää, että muuttaisin kokopäiväisesti Suomeen tämän työn perässä. En olisi muuten hyväksynyt työtarjousta. Haluan olla valmentajana “täydessä kontrollissa” ja nähdä kuinka urheilijamme harjoittelevat päivittäin. Tasonnosto vaatii laadukasta työtä joka ikinen päivä, Draksic kertoo.

Judoliitto keskitti resurssejaan Helsinkiin, URHEA-hallista uudet harjoituspaikat

Kotimaisessa judossa eletään muutosten aikaa. Judoliitto on keskittänyt viime vuosien aikana toimintaansa yhä enemmän Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle. Yhteistyötä tehdään nyt tiiviisti Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, URHEA:n, kanssa. Harjoitusolosuhteisiin saadaan tulevana syksynä huima parannus, kun Mäkelänrinteen Lukion viereen valmistuva upouusi URHEA-halli avaa ovensa. Judo saa monen muun lajin tavoin hallista tuliterät harjoitustilat.

Selkeän keskittämisratkaisun myötä käytettävissä olevat resurssit saadaan aiempaa tehokkaampaan käyttöön. Lajiliiton omat panostukset, Olympiakomitean tehostamistuet ja URHEA:n yhtälöön tuomat akatemiapalvelut ja asiantuntijatoiminta kohdistuvat nyt selkeästi samaan suuntaan: Draksicin johtaman maajoukkueryhmän harjoitteluun ja sen tarvitsemiin tukitoimintoihin.

Draksicisin mukaantulo on muuttanut kotimaan kärkijudokoiden arkea. Nyt maajoukkueen terävin kärki harjoittelee Draksicin alaisuudessa ja suurin osa urheilijoista asuu myös pääkaupunkiseudulla. Aiemmin kärkiurheilijat harjoittelivat pitkälti omien henkilökohtaisten valmentajiensa kanssa, omilla kotipaikkakunnillaan. Draksicin mukaan strategiamuutos oli oikea ja se helpottaa myös hänen työtään.

– Tämä oli yksi niistä syistä, jotka saivat minut kiinnostumaan tästä työpaikasta. Yhteistyö ja ryhmäharjoittelu ovat pakollisia, jos haluamme saavuttaa tavoitteemme tulevaisuudessa. Jos ja kun haluamme haastaa isommat judomaat pienemmillä resursseilla, yhteistyö on välttämätöntä, Draksic kommentoi.

Kansainvälisen yhteistyön avulla kohti Pariisin kesäkisoja

Tokion olympialaisiin 2020 johtaneet tulokset eivät olleet kovin hyviä.

Näin sanoi judoliiton nykyinen valmennuspäällikkö Jaana Jokinen Helsingin Sanomien haastattelussa syksyllä 2020. Tokion olympiakarsinnat olivat suomalaisille judokoille suuri pettymys, ja katseet onkin jo suunnattu vuoteen 2024 ja Pariisin kesäkisoihin. Kaikkia maapaikkoja ei ole vielä jaettu Tokioon, joten on mahdollista, että Suomikin saa vielä yhden paikan ensi kesän olympiakisoihin.

Maajoukkue on saavuttanut Draksicin johdolla jo ensimmäisen puolen vuoden aikana hyviä tuloksia ja ilmassa on uskottavia signaaleja tulevasta menestyksestä. Seuraavan askeleen ottaminen vaatii Draksicin mukaan kansainvälistä yhteistyötä ja hyvin verkostoitunut slovenialaisvalmentaja onkin ottanut tehtäväkseen lisätä kansainvälisiä kontakteja.

–Lähdemme tällä viikolla leirille Bratislavaan. Aiemmin olemme olleet Portugalissa ja Unkarissa harjoitusleireillä. Minulla on hyvät yhteydet valmentajiin Euroopassa, ja olen yrittänyt hyödyntää niitä harjoitusleiriemme yhteydessä, Draksic kertoo.

Martti (Puumalainen) sai muun muassa kutsun tulla harjoittelemaan yhdessä maailmanmestarin kanssa. On hienoa nähdä, että muut maat arvostavat kovaa työtämme ja haluavat tehdä yhteistyötä kanssamme.

Martti Puumalainen on saanut aikaan lupaavia tuloksia nopeasti Rok Draksicin tulon jälkeen.
Martti Puumalainen (päällä) on saanut aikaan lupaavia tuloksia nopeasti Rok Draksicin tulon jälkeen.

 

Martti Puumalainen on yksi kotimaan lupaavimmista judokoista, joka on ottanut isoja kehitysaskeleita Draksicin valmennuksessa. Maaliskuun alussa Puumalainen nappasi ison päänahan, kun Uzbekistanin Tashkentissa järjestyssä Grand Slam -turnauksessa kaatui kaksinkertainen olympiamitalisti, Brasilian Rafael Silva. Draksic on innoissaan Puumalaisen viimeaikaisesta kehityksestä.

– Martti kehittyy koko ajan, sekä turnauksissa että harjoituksissa – ja se on tällä hetkellä kaikista tärkein asia. Kovat tulokset ovat vielä edessäpäin ja tarvitsemme vielä aikaa harjoitteluun. Haluamme edetä askel askeleelta ja lähestyä maailman kärkeä, Draksic kertoo.

Judon olympiakarsinta kestää kaksi vuotta, joten urheilijoiden pitää olla hyvässä kunnossa jo reilusti ennen varsinaista olympiaturnausta. Draksicin suunnitelma tulevaa olympiadia varten on selvä. Urheilijoiden pitää päästä koviin kansainvälisiin turnauksiin, jotta he saavat kokemusta ja tärkeitä ranking-pisteitä.

– Olympiakarsinta vuoden 2024 kisoihin käynnistyy jo kesällä 2022 ja haluamme olla hyvissä asetelmissa, kun karsinta alkaa. Jos sinulla ei ole hyvät ranking-pisteet, saat ensimmäisessä ottelussa vastustajaksi hallitsevan maailmanmestarin ja tilanteesi vaikeutuu huomattavasti. Tämän takia meidän pitää kerätä pisteitä jo ennen karsintojen alkua, Draksic kertoo.

Slovenia menestyy urheilussa pienestä koostaan huolimatta

Slovenia on pienestä koostaan huolimatta merkittävä tekijä kansainvälisessä huippu-urheilussa. Kahden miljoonan asukkaan maa on kerännyt olympiamitaleja tasaisella tahdilla siitä lähtien, kun maa oli ensimmäistä kertaa mukana itsenäisenä valtiona Albertvillen talvikisoissa vuonna 1992. Rio de Janeiron ja Lontoon kesäkisoista Slovenian haaviin tarttui yhteensä kahdeksan olympiamitalia.

Sloveniassa on saatu nauttia olympiamenestyksestä myös judon kohdalla. 2000-luvulla maa on saavuttanut peräti viisi mitalia, joista kaksi oli kultaa. Draksicin mukaan menestykselle ei ole yhtä selittävää tekijää, mutta maantieteellisellä sijainnilla on omat vaikutuksensa.

– Olemme maantieteellisesti lähes Euroopan keskipisteessä, joten saamme monenlaisia vaikutteita ympärillämme olevista maista. Harjoitteluun saadaan vaikutteita Unkarista, Kroatiasta, Balkanilta – mutta myös muun muassa Saksasta. Uskon, että olemme onnistuneet kehittämään näistä toimivan menestysreseptin, Draksic toteaa.

Osa Suomen judomaajoukkueesta Rok Draksicin ohjauksessa.
Osa Suomen judomaajoukkueesta Rok Draksicin edessä.

 

Tulevat kuukaudet ja vuodet näyttävät, onnistuuko Draksic luomaan samantapaisen menestyksen ilmapiirin myös suomalaiseen judoon. Työ ei lopu ihan heti kesken, mutta ensimmäiset askeleet ovat olleet lupaavia ja odotuksia herättäviä.

Harjoitukset päättyvät ja urheilijat siirtyvät pukukopin puolelle. Ennen kotiinlähtöä, Draksic kertaa jokaisen urheilijan kanssa huomisen harjoitusaikataulut. Levolle ja palautumiselle pitää antaa oma aikansa, sillä huomenna harjoituksissa mennään taas täysillä.

Olympiakomitean verkkosivuilla syvennytään tällä viikolla keskittämisratkaisun tehneeseen ja selkeästi maajoukkuevetoiseen toimintatapaan siirtyneen judon tilanteeseen tällä viikolla. Keskiviikkona vuorossa on OlympiaCast-jakso, jossa vieraana on Judoliiton valmennuspäällikkö Jaana Jokinen.

Lue lisää aiheesta