Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.06.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 23/2021: Huuhkajat ja Matilda Castrén historiallisiin suomalaissaavutuksiin

Huuhkajat aloitti EM-kisat dramaattisella voitolla. Matilda Castrénista tuli ensimmäinen suomalainen LPGA-voittaja. Moni suomalainen joutui pettymään Tokion olympiakarsinnoissa menneellä viikolla, mutta Senni Salminen loikki SE-tuloksellaan Tokioon ja MM-kisoissa seitsemänneksi sijoittunut Martti Puumalainen vankisti asemaansa judon olympiarankingissa viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tommi Takanen ampui skeetin Asepaja GP:n voittoon Ylistarossa kansainvälisesti kilpailukykyisellä tuloksella 122+53.

Golf: Matilda Castrénista tuli ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut turnauksen naisten pääkiertueella, LPGA:lla. 26-vuotias Castrén voitti kahden lyönnin turvin turnauksen Kaliforniassa. Miehillä oli Euroopan kiertueella harvinainen kahden lopputuloksen viikko, kun edellisen viikon turnaus Saksassa päättyi vasta maanantaina. Mikko Korhonen pelasi seitsemänneksi lunastaen samalla paikan US Openiin, minkä Korhonen jätti kuitenkin käyttämättä. Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja jakoivat 18. sijaa. Viikonlopun turnaus oli yhdistetty miesten ja naisten Euroopan kiertueiden turnaus Ruotsissa. Sanna Nuutinen oli parhaana suomalaisena 18:s. Myös Kalle Samooja (52:s) läpäisi cutin.

Judo: Martti Puumalainen otti pistesijan sijoittumalla raskaassa sarjassa seitsemänneksi MM-kisoissa Unkarissa. Avain menestykseen oli kolmannen kierroksen voitto Brasilian David Mourasta, joka on tuoreimmalla maailmanlistalla 12:s. Oskari Mäkinen taipui 81-kiloisissa avauskierroksella.

Karate: Suomalaisia ei nähdä Tokion olympiakisojen karateturnauksessa. Titta Keinänen otti raskaimmassa sarjassa kaksi otteluvoittoa Pariisissa käydyssä olympiakarsintaturnauksessa, mutta tappio Saksan Johanna Kneerille katkaisi olympiaunelman. Monica Kauppi, Aaro Tuominen ja Björn Kulovuori taipuivat avausotteluissaan.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen sijoittui 31:nneksi maailmanmestaruuskilpailuissa Egyptissä. Sijoitus ei riittänyt olympiapaikkaan kilpailun jälkeen sulkeutuneessa rankingissa.

Nyrkkeily: Tällä viikolla Italiassa käynnistyy alle 22-vuotiaiden EM-turnaus.

Paini: Arvi Savolainen paini kolmanneksi kreikkalais-roomalaisen tyylisuunnan 97-kiloisissa Pytlasinski-turnauksessa Puolassa. Savolainen taipui Tokion olympiavastustajistaan Iranin Mohammadhadi Saraville välierässä, mutta voitti Puolan Tadeusz Michalikin pronssiottelussa.

Painonnosto: Lajissa, jossa Tokion olympiapaikkojen kohtaloa jännitetään vielä, pidetään SM-kisat Kouvolassa viikonloppuna.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi sijalle 33 vuoristossa ajetussa 153 kilometrin mittaisessa Mont Ventoux Denivele Challenge -maantieajossa Ranskassa tiistaina. Hännisen rooli oli toimia ensisijaisesti neljänneksi sijoittuneen australialaisen tallikaverinsa Ben O’Connorin suojana.

Tennis: Anastasia Kulikova teki debyyttinsä ylemmällä ITF-kiertueella Espanjassa ja ylsi heti hienosti välieriin saakka. Laura Hietarannan uran ensimmäinen tyttöjen grand slam -turnaus päättyi nelinpelin toiselle kierrokselle Ranskan avoimissa. Emil Ruusuvuori taipui karsintafinaalissa ATP250-turnauksessa Stuttgartissa. Harri Heliövaara eteni nelinpelissä puolivälieriin haastajakiertueella Isossa-Britanniassa. Tällä viikolla Heliövaara pelaa parinsa kanssa Queen’s Clubin ATP500-turnausta. Kulikova jatkaa Espanjassa.

Triathlon: Itävallassa käydään sprintin EM-kisat viikonloppuna. Suomalaisista mukana on ainakin Veikka Sarén nuorissa.

Uinti: Kuopiossa uidaan tällä viikolla SM-kisat. Kilpailu on monelle olympiauimarille kenraaliharjoitus Tokioon ja toisaalta joillekin viimeinen mahdollisuus alittaa olympiarajoja.

Voimistelu: Suomen joukkue sijoittui kaksiottelussa 13:nneksi rytmisen voimistelun EM-kisoissa Bulgariassa pistein 72,275. Viimeisen olympiapaikan lunasti kuudenneksi sijoittunut Ukraina pistein 84,550. Telinevoimistelun challenge cupia kilpailtiin Kroatiassa, ja parhaat suomalaissijoitukset olivat Joonas Kukkosen 14:s renkailla (pisteet 13,000) ja Tarmo Kanervan 15:s permannolla (13,600).

Yleisurheilu: Ruuhkaviikko tuotti yhden Suomen ennätyksen ja Tokion olympiarajan rikkomisen, kun Senni Salminen voitti Paavo Nurmen kisoissa Turussa kolmiloikan tuloksella 14,51. Kristiina Mäkelä säesti kolmossijallaan, joka tuli tuloksella 14,26. Voittoon ylsi kansainvälisessä seurassa myös Topi Raitanen, joka kellotti 3 000 metrin esteissä ajan 8.19,57 sekä Elina Lampela, joka voitti seipään tuloksella 441. Kotimaisin voimin käydyn miesten seipään voitti Urho Kujanpää tuloksella 565. Sara Kuivisto juoksi puolestaan 800 metrillä ennätyksensä 2.01,57, miehissä Joonas Rinne kellotti 1.46,35. Lotta Kemppinen oli satasella toinen ajallaan 11,41 ja Annimari Korte niin ikään toinen pika-aidoissa ajallaan 12,91. Miesten pika-aidoissa Elmo Lakka oli neljäs ajallaan 13,67 (alkuerissä 13,49). Kristian Pullin 782 riitti kakkossijaan pituuspaikalla. Keihäässä Oliver Helander palasi lähes kahden vuoden tauon jälkeen kilpailuihin ja oli viides tuloksella 80,82 voittaen Lassi Etelätalon 40 sentillä. Moukarissa Silja Kosonen (69,50) oli viides, Krista Tervo (69,45) kuudes ja miehissä Aaron Kangas (73,36) seitsemäs.

Torstaina kilpailtiin jo Espoon GP-kilpailussa, jossa Reetta Hurske aitoi pika-aidat 13,06 ja kolmanneksi sijoittunut Lakka 13,53. Seipäässä tällä kertaa etevin oli 562 hypännyt Mikko Paavola. Salla Sipponen sinkosi kiekkoa 57,90. 400 metrin aidoissa Turussa epäonnistunut Oskari Mörö pysäytti kellot aikaan 50,78. Viivi Lehikoinen paranteli ennätyksensä muotoon 56,17, mutta se ennätys ei kestänyt kuin kaksi päivää: Sveitsin Genevessä kulki lauantaina jo 55,77, mikä jäi enää 0,37 sekunnin päähän olympiarajasta. Genevessä viikon toisen rykäisynsä tekivät myös Kuivisto (2.02,41) ja Kemppinen (11,45). Miesten pikaviestijoukkue kellotti ajan 39,25. Sunnuntaina suomalaisia oli kilpailemassa Ruotsin Sollentunassa, jossa Turussa ilman tulosta jäänyt Wilma Murto ja Elina Lampela ylittivät 435 sijoilla kolme ja neljä. Ella Junnila päätyi korkeudessa – Paavo Nurmen kisojen tapaan – tulokseen 188. Kankaanpäässä saatiin puolestaan uusi 80 metrin keihäsmies, kun Jarmo Marttila heitti 82,04. Tällä viikolla Suomi osallistuu joukkueiden EM-kisojen ykkösliigaan Romaniassa.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Ranskan GP:llä. Edessä on kolmen perättäisen viikon osakilpailusuma.

Joukkuevoimistelu: OVO Team päihitti tuoreen EM-hopeamitalistijoukkueen Minetit Tampereella käydyssä SM-kilpailussa. Pronssia otti Gloria. Mestaruus ratkesi harvinaisesti tasapisteillä.

Pyöräsuunnistus: Suomi aloitti MM-kotikisat Etelä-Pohjanmaalla vahvasti: lauantaina Kuortaneella ajetussa yhteislähdössä Samuel Pökälä juhli maailmanmestaruutta ja Mervi Pesu naisissa MM-hopeaa. Sunnuntaina käytiin Seinäjoella sprintit, ja lauantaina neljänneksi jäänyt Marika Hara saavutti MM-kultaa. Nelossijoihin ylsivät myös Pekka Niemi yhteislähdössä ja Andre Haga sprintissä. Tällä viikolla kilpaillaan keskimatkat, pitkät matkat ja viestit.

Paralympialajit

Pyöräily: Teppo Polvi oli H1-luokan maantieajossa viides ja aika-ajossa kuudes MM-kisoissa Portugalissa. Harri Sopanen säesti sijoilla seitsemän ja yhdeksän. Näkövammaisten naisten puolella Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen olivat maantieajossa kymmenenneksi nopeimpia ja aika-ajossa sijalla 12.

Triathlon: Liisa Lilja voitti PTS2-luokan maailmancupin osakilpailun Ranskassa. Tällä viikolla Liljan on määrä kilpailla Espanjassa.

Uinti: Myös parauimarit ovat altaassa Kuopion SM-uinneissa.

Yleisurheilu: EM-kisojen menestyjät olivat laajalla rintamalla mukana Espoon GP-kilpailussa torstaina. Toni Piispanen kelasi T51-luokassa sata metriä 19,94 ja 200 metriä ennätysaikaansa 37,27. T54:ssä voitot otti Leo-Pekka Tähti (13,97 ja 24,98) ennen Esa-Pekka Mattilaa (14,59 ja 25,63). EM-kisat väliin jättänyt Amanda Kotaja kelasi satasen 16,16 ja tuplamatkan 29,46. T34-luokassa Henry Manni kellotti ajat 15,87 ja 27,75. Marjaana Heikkinen heitti F34-luokassa keihästä 17,51.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat aloitti EM-lopputurnauksen voittamalla Kööpenhaminassa Tanskan 1-0. Dramaattinen ottelu oli pitkään keskeytettynä Tanskan Christian Eriksenin sairauskohtauksen jälkeen, mutta kun ottelua päästiin jatkamaan, Joel Pohjanpalon maali toi Suomelle historiallisen voiton. Keskiviikkona vastassa on Venäjä Pietarissa. Helmarit pelasi perjantaina tasapelin 2-2 Puolaa vastaan Espanjassa. Maanantaina Suomi kohtaa Venäjän.

Koripallo: Susijengi taipui nuorella joukkueellaan kahdesti Tšekin vieraana viikonloppuna. Lauantaina tuli tappio 65-78 ja sunnuntaina 85-93.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta