Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.07.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Suomalaiset loistivat niin vesillä kuin altaassakin

Suomalaisilla kulki niin vesillä kuin olympia-altaassakin. Kaarle Tapperin olympiaregatta alkoi upeasti toisella sijalla, Ida Hulkko tykitti 100 metrin rintauinnin alkuerissä Suomen ennätyksellä seitsemänneksi ja eteni välieriin.

Purjehtija Kaarle Tapper sai loistavan alun olympiaregatalleen Laser Standard -luokassa, kun hän otti ensimmäisessä lähdössä toisen sijan. Päivän toinen lähtö keskeytettiin. Seuraavan kerran Tapper nähdään vesillä maanantaina.

– Vähän huono startti ensimmäisessä, mutta venevauhtini oli hyvää ja pääsin nousemaan hyvin. Toinen lähtö keskeytettiin ensimmäisen vastatuulen jälkeen (oli kärkikymmenikössä). Olen saanut hyvää treeniä täällä näissä olosuhteissa. Luultavasti huomenna ajetaan kolme lähtöä, Tapper kertoi heti vesiltä palattuaan.

Neljänsissä olympialaisissaan Suomea edustava Tuuli Petäjä-Sirén avasi myös urakkansa RS:X-purjelautailussa, jossa kilpailtiin sunnuntaina kolme lähtöä. Petäjä-Sirén oli ensimmäisessä lähdössä 11., toisessa 15. ja päivän viimeisessä lähdössä vauhti riitti sijaan 18. Kokonaistilanteessa Petäjä-Sirén on sijalla 14, kun huonoin sijoitus pudotetaan laskuista pois. Seuraavat lähdöt kilpaillaan heti maanantaina.

– Kokonaisuutena lähti ihan hyvin liikkeelle. Tuloksellisesti ei nyt mikään unelma-alku tähän kisaan, mutta oli siellä hyviäkin hetkiä ja erityisesti eka startti ja ekan lähdön vastatuuliosuudet meni tosi hyvin eli ihan hyvillä fiiliksillä omasta vauhdista. Ihan hyvin pystyin kisaamaan siellä kärjen mukana, vaikka tämän päivän tulokset tippuikin vähän kauemmaksi, Petäjä-Sirén summasi.

Kolmannessa lähdössä oli kinkkiset olosuhteet. Petäjä-Sirénin mielestä lähtöä ei olisi pitänyt purjehtia loppuun.

– Tuuli liian vähän ja tuli iso tuulenkääntymä. Kuulin juuri, että muilla rata-alueilla lähtöjä keskeytettiin, niin pistää vähän miettimään, että miksi se vietiin meillä loppuun. Oman tuloksen kannalta olisi ollut hyvä, että se olisi keskeytetty. Olin siellä vähän väärässä laidassa vasemmalla, kun tuuli kääntyi oikealle. Tsemppasin kuitenkin loppuun ja vikalla kierroksella pystyin kuitenkin nostamaan sijoituksia.

Hulkko ja Jallow Suomen ennätyksiin olympia-altaassa – Hulkon uinnit jatkuvat välierissä

Sekä Mimosa Jallow että Ida Hulkko avasivat olympiaurakkansa. Jallow kilpaili olympia-altaassa 100 metrin selkäuinnissa voittaen oman alkueränsä ajalla 1.00,06, ja pisti samalla omissa nimissään olleen Suomen ennätyksen uusiksi. Jallow oli alkuerien 17. ja karsiutui välieristä ensimmäisenä uimarina, kun aikojen perusteella 16 uimaria eteni välieriin.

–  Todella hyvin meni. Herkistää melkein oikein, kun tuntuu niin hyvältä! Aika kertoo kyllä todella kovasta kunnosta ja näyttää sen työn mitä on vuosien aikana tehty. Totta kai minuutin alitus jää vielä hampaankoloon, mutta kyllä mun tyytyväinen täytyy olla, että heti alkuerissä pääsee tällaiseen tulokseen, Jallow kertoi.

–  Nyt on jokaisissa treeneissä kulkenut ihan tosi hyvin ja huomasi että ote puree veteen tosi hyvin. Pystyin helposti aloittamaan kovaa, kun ei laita kaikkia paukkuja ensimmäiseen 50 metriin niin se tulee myös paremmin loppuun asti.

Hetkiä myöhemmin Ida Hulkko hyppäsi altaaseen 100 metrin rintauinnin alkuerissä. Hulkko ui ajan 1.06,19 parantaen myös omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä uusiin lukemiin. Hulkko oli upealla uinnillaan alkuerien seitsemäs ja eteni näin ollen maanantaina uitaviin välieriin.

– Olihan toi ihan vimpan päälle aika! Toivoin, että tuollaiseen olisi mahdollisuus ja onneksi se tällä kertaa se kantoi hedelmää. Viimeinen 25 metriä on aina raskasta, mutta aloitus oli sen verran hyvä, että se kantoi loppuun asti. Nyt pitää lähteä verraamaan happoja pois ja toivoa, että uni tulee nopeasti että pääsee lepäämään vähän ennen huomista aamua. Se tulee olemaan vaikeaa, mutta niin se on kaikilla. Sinne lähdetään sitten nollat taulussa, Hulkko summasi uintiaan.

Lue aamupäivän kisakoonti täällä:

Suomalaisväriä kärkitaisteluissa – Eetu Kallioisella ja Tuula Tenkasella erinomaiset olympia-avaukset