Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.09.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 38/2021: Martti Puumalaiselle uransa ensimmäinen GP-tason mitali

Martti Puumalainen otteli kolmanneksi judon grand prix -tason turnauksessa Kroatiassa. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis varmistivat Suomelle toisen olympiapaikan Pekingin taitoluisteluihin. Helmarit aloitti MM-karsinnat voitolla. Mailapeleissä saatiin monipuolista suomalaismenestystä menneellä viikolla. Tällä viikolla ohjelmassa on muun muassa Suomen MM-ralli Jyväskylässä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Golf: Solheim Cupin Euroopalle ratkaissut Matilda Castrén palasi LPGA-kiertueen arkeen Arkansasissa. Castrén sijoittui kilpailussa 42:nneksi. Seuraava turnaus on New Jerseyssä heti tällä viikolla. Euroopan kiertue jatkuu puolestaan Espanjassa. Miesten Euroopan kiertuetta jatketaan Ryder Cup -huuman jälkeen Skotlannissa.

Jousiammunta: Antti Vikström ja Antti Tekoniemi jakoivat sijaa 33 MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Olympiaedustaja Vikström oli rankingkierroksella mainiosti 12:s.

Judo: Kohinalla maailmanrankingissa jo sijalle 28 noussut Martti Puumalainen otti uransa ensimmäisen grand prix -tason mitalin Kroatian Zagrebissa yltämällä yli 100-kiloisissa pronssille. Pronssi irtosi kahdella voitolla, kun kaaviossa oli 11 ottelijaa. Luukas Saha (66 kg), Roope Korhonen (73 kg) ja Oskari Mäkinen (81 kg) jäivät ilman otteluvoittoja.

Nyrkkeily: Arslan Khataev kellisti kolme vastustajaansa matkalla sarjavoittoon 60-kiloisissa kansainvälisessä turnauksessa Bosnia-Hertsegovinan Sarajevossa.

Painonnosto: Siri Sytelän (74+90=164 kg) kuudes sija 55-kiloisissa oli avausviikonlopun paras suomalaissijoitus alle 23-vuotiaissa ja Saara Postilan (53+63=116 kg) kuudes sija 49-kiloisissa alle 20-vuotiaissa nuorten EM-kotikisoissa Rovaniemellä. Kilpailut jatkuvat läpi viikon.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi aika-ajossa kymmenenneksi ja maantieajossa sijalle 18 alle 20-vuotiaiden sarjassa maantiepyöräilyn MM-kisoissa Belgiassa.

Pöytätennis: Benedek Oláh porhalsi komealla viiden voiton putkella karsintojen kautta pääsarjan puolivälieriin maailmankiertueella Dohassa. Matkalla kaatui muun muassa maailmanrankingin 12. sijalta löytyvä Etelä-Korean Jang Woojin ennen kuin puolivälierässä tuli tappio tämän maanmiehelle Lee Sangsulle (ranking-22). Tällä viikolla pelataan miesten EM-joukkuekisoja Romaniassa.

Ratsastus: Sanna Siltakorpi oli ratsullaan Bofey Click sijalla 19 ennen esteratsastusosuutta kenttäratsastuksen EM-kisoissa Sveitsissä. Siltakorpi vetäytyi kilpailusta ennen esteosuutta.

Sulkapallo: Suomi avasi Vantaalla pelattavan joukkueiden MM-turnauksen häviämällä hallitsevalle mestarille Kiinalle voitoin 0-5. Kaksinpeleissä Suomea edustivat Lu Guangzulle (ranking-27) taipunut Kalle Koljonen ja He Bingjiaolle (ranking-9) taipunut Nella Nyqvist. Maanantainsa vastassa on Thaimaa ja keskiviikkona Intia.

Tennis: Henri Kontinen eteni japanilaisparinsa Ben McLachlanin kanssa välieriin ATP250-turnauksessa Metzissä. Myös muut edellisviikon Davis Cup -sankarit palasivat arkeen vahvasti: Emil Ruusuvuori meni Nur-Sultanin ATP250-turnauksessa puolivälieriin kaksinpelissä ja Harri Heliövaara nelinpelissä. Otto Virtanen puolestaan otti uransa ensimmäisen turnausvoiton ITF-kiertueen M25-tasolla Ruotsissa. Patrik Niklas-Salmisen taival katkesi avauskierrokselle. Oona Orpana pelasi ensimmäisen ammattilaisturnauksensa ulkomailla puoleentoista vuoteen ja eteni toiselle kierrokselle W25-tason turnauksessa Yhdysvalloissa. Tällä viikolla tositoimissa ovat muun muassa Ruusuvuori ja Kontinen ATP-tasolla Bulgariassa sekä läjä suomalaisia Virtasen johdolla M25-tason turnauksessa Falunissa.

Uinti: Fanny Teijonsalo ankkuroi joukkueensa Energy Standardin viestivoittoon 4 x 100 metrin vapaauintiviestissä osuusajallaan 53,23 kansainvälisessä uintiliigassa Napolissa. Ida Hulkko ui 50 metrin rintauinnissa kolmanneksi ajalla 29,83 ja tuplamatkalla kuudenneksi ajalla 1.05,48. Jenna Laukkanen oli puolestaan aiemmin viikolla 50 metrin rintauinnissa viides ajalla 30,68 ja sadan metrin sekauinnissa kahdeksas ajalla 1.00,83. Laura Lahtinen urakoi taas pidempiä matkoja sijoittuen parhaimmillaan kuudenneksi 200 metrin perhosuinnissa ajalla 2.09,13. Tällä viikolla seulotaan viimeiset välieräjoukkueet.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Antti Aalto sijoittui 29:nneksi kesä-GP:llä Itävallan Hinzenbachissa. Niko Kytösaho karsiutui toiselta kierrokselta ja Arttu Pohjola varsinaisesta kilpailusta. Kesä-GP päättyy – myös naisilla – Klingenthalissa tulevana viikonloppuna.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis varmistivat Suomelle maapaikan jäätanssiin Pekingin olympiakisoihin voittamalla vakuuttavasti karsintakilpailun Saksassa yhteispistein 181,19. Valtter Virtanen sijoittui miehissä 24:nneksi pistein 161,02, joten miesten yksinluistelussa ei suomalaisedustusta Pekingissä nähdä. Naisten yksinluisteluun Suomella oli jo paikka, mutta Oona Ounasvuori osallistui kilpailuun sijoittuen 11:nneksi pistein 155,67.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas nousi viidenneksi sateen värittämässä Venäjän GP:ssä, vaikka haastetta lisäsi lähtöruuturangaistus. Kimi Räikkönen ajoi kauden parhaan sijoituksensa tultuaan maaliin kahdeksantena.

Joukkuevoimistelu: Minetit voitti Helsingissä käydyn toisen valintakilpailun loppusyksyn MM-kotikisoihin. OVO Team oli kakkonen, Gloria kolmas ja Sanix Valens neljäs. Kyseiset joukkueet varmistivat myös paikat MM-kisoihin.

Karate: Moskovassa kilpaillaan viikonloppuna K1 Premier Leaguen osakilpailu.

Squash: Emilia Korhonen taipui avauskierroksella haastajatason turnauksessa Skotlannissa.

Suunnistus: Iso suomalaisjoukkue oli tutustumassa vuoden 2023 MM-maastoihin Sveitsissä järjestetyssä Euromeeting-kilpailussa. Olli Ojanaho voitti keskimatkan ja oli toinen pitkällä matkalla. Palkintokorokkeelle ylsi molemmissa kilpailuissa myös Veera Klemettinen (kolmas ja toinen). Lotta Karhola oli keskimatkalla neljäs ja pitkällä kolmas. Myös Topi Syrjäläinen pääsi palkinnoille yllettyään jaetulle kolmannelle sijalle pitkällä matkalla. Tulevana viikonloppuna Italiassa kilpaillaan kauden viimeinen maailmancup.

Ralli: Tällä viikolla ajetaan MM-pisteistä Jyväskylässä.

Tanssiurheilu: Gleb Bannikov ja Ada Varstala jäivät täpärästi finaalikuusikon ulkopuolelle ja sijoittuivat seitsemänneksi 10-tanssin EM-kilpailuissa Ukrainan Kiovassa.

Paralympialajit

Triathlon: Liisa Lilja otti PTS2-luokassa EM-hopeaa Espanjan Valenciassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit aloitti tiistaina MM-karsinnat vuoden 2023 lopputurnaukseen 2–1-kotivoitolla Slovakiaa vastaan. HJK:n lohkovaihe Uefan konferenssiliigassa jatkuu vierasottelulla Armeniassa torstaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta