Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.10.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Panu Aution mukaan häiritsevää puhetta ei voi lakaista maton alle: ”90-luvun vitsipelikirjalla ei voi jatkaa enää 2020-luvulla”

Suomen futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio on viettänyt jo yli 30 vuotta aikaa pukukopeissa. Vuosien varrella pukukopissa on rakennettu ystävyyssuhteita, juhlittu joukkueen voittoja ja jaettu pettymyksen hetkiä. Aution mukaan on tärkeää, että jokainen urheilija voi pukukopissa hyvin ja kokee olonsa hyväksytyksi ja tervetulleeksi. Mikäli epäasiallista tai häiritsevää käytöstä havaitaan, on ilmiö tunnistettava ja nostettava esiin. Vain näin voidaan aikaansaada muutosta parempaan.  

Aution mukaan SUEK:n Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksen tulokset olivat monella tapaa pysäyttäviä.

– Yleisin häirinnän muoto on häiritsevä puhe, jota tapahtuu urheilijalta urheilijalla. Uskon, että pukukoppi saattaa herkästi olla sellainen paikka, missä tällaista puhetta ja ylilyöntejä tapahtuu.

Tutkimustulokset saivat myös Aution pohtimaan omaa käyttäytymistä uudesta perspektiivistä. Mitä kaikkea onkaan itse tullut sanoneeksi? Miten pukukopissa käyttäytyy itse?

– Pukukoppi on vahvasti osa identiteettiäni – niin urheilijana kuin ihmisenä. Parhaimmillaan pukukoppi on paikka, joka vahvistaa luottamusta ja joukkueen ilmapiiriä. Toisaalta jotkut vitsinä heitetyt jutut saattavat loukata tai tuntua häiritseviltä. Tämä meidän kaikkien on hyvä tunnistaa.

Pukukopissa rakennetaan luottamusta

Pukukopissa ollaan suljettujen ovien takana. Siellä valmistaudutaan sekä harjoituksiin, peleihin että kilpailuihin.

– Se on äärettömän luottamuksellinen paikka heti siitä hetkestä, kun astut pukukopin ovista sisään. Ensin vaihdetaan kuulumisia, sitten treeni- tai pelikamoja. Pukukopissa urheilija on alasti – myös ihan konkreettisesti.

Aution mukaan pukukopissa tunnetilat näkyvät vahvoina.

– Pelien ja treenien jälkeen tunteet ja fiilikset jaetaan yhdessä. Jos olemme voittaneet, pukukopin valtaa onnistumisen ilo. Vastaavalla tavalla tuntemuksia jaetaan myös epäonnistumisten jälkeen. Olemme kaikissa näissä hetkissä yhdessä joukkueena.

On tärkeää, että jokainen tuntee pukukopissa olonsa turvalliseksi. Tätä myös Autio korostaa.

– Jos urheilun piirissä koetaan häirintää, se ei ole missään nimessä okei. Jos meidän toimintakulttuurissamme on jotakin sellaista, että häirintää suvaitaan ja sitä ylipäätään syntyy, on meidän tunnistettava tämä paremmin. Ei kenenkään pitäisi joutua kokemaan epäasiallista käytöstä tai kohtelua.

Muutos lähtee siitä, ettei kehityskohteita lakaista maton alle

Pukukoppipuhe-kampanja kannustaa pysähtymään. Oman toiminnan tarkastelu on tärkeässä roolissa turvallisen toimintaympäristön rakentamisessa.

– Kampanja haastaa meitä urheilijoita ja kaikkia urheilun toimijoita miettimään omaa tapaa olla pukukopissa. Ovatko oma pukukoppi ja urheiluyhteisö sellaisia paikkoja, joissa kaikkien on hyvä ja turvallinen olla?

Autio muistuttaa, että joukkueen ja ryhmän kanssa ollaan usein myös pukukopin ulkopuolella.

– Joukkueen kesken vietetään aikaa niin pelimatkoilla kuin muissa yhteisissä tilaisuuksissa. Jokaisen on voitava kokea olonsa turvalliseksi kaikkialla yhteisössä.

Aution mukaan on arvokasta, että urheiluyhteisö havaitsee ja tunnistaa häiritsevän puheen ja epäasiallisen käytöksen vaikutukset. On uskallettava tutkia myös sellaisia asioita, jotka ovat ikäviä tai hankalia.

– Muutos lähtee siitä, että tunnistetaan ja myönnetään se, että parantamisen varaa löytyy. Asioita ei voi lakaista maton alle. Se on tärkeä ja terve piirre.

Ajan muutoksessa mukana – vanhat vitsit eivät toimi enää tänä päivänä

Aution pitkä pelaajaura on mahdollistanut maailman muutoksen seuraamisen aitiopaikalta. Se, mikä ennen on ollut ”ok”, ei ole sitä enää tänä päivänä.

– Olen usein sanonut, ettei sillä 90-luvun vitsipelikirjalla voi jatkaa enää 2020-luvulla. Samanlaiset jutut eivät vain yksinkertaisesti toimi enää. Meidän on pysyttävä ajan muutoksessa mukana ja kunnioitettava toisiamme. Meidän pitää toimia niin, että jokainen kokee olonsa hyväksytyksi omana itsenään sekä vahvuuksien että heikkouksiensa kanssa.

Kulttuurin muutosta rakennetaan pienillä teoilla. Jos jokin vitsi tai heitto tunnistetaan mauttomaksi, on tärkeää, että tämä otetaan esille.

– Jokainen voi osaltaan olla mukana rakentamassa parempaa urheiluyhteisöä jo sillä, että itse pohtii omia sanojaan ja tekojaan. Vitsi, minkä heität jo vuosia tuntemallesi pelikaverillesi, ei välttämättä avaudu samalla tavalla kaikille muille joukkuelaisille. Yksilöt ovat erilaisia ja jokaisen on tunnistettava tämä.

Mikäli huomaa toimivansa väärin, on tärkeää muuttaa omaa toimintaa kohti parempaa

Aution mukaan pukukopin tulee olla myös jatkossa paikka, jossa voi ja pitää pystyä sanomaan suoraan.

– Eihän se niin mene, ettei ”enää saa sanoa mitään”. Ei tietenkään. On kuitenkin tärkeää, että jokainen meistä ottaa vastuuta omasta tekemisestä ja sanomisista. Mikäli huomaamme toimivamme väärin, on tärkeää, että tunnistamme sen ja muutamme toimintaamme kohti parempaa. Jo sillä tavalla jokainen voi edistää urheiluympäristöä omalta osaltaan.

Kuvat ja video: Joonas Finer

Mieti mitä puhut, sillä on väliä. Nyt on aika päivittää pukukoppipuhe nykypäivään. Tutustu kampanjaan tästä. 

Oletko kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa yhteyttä voivat ottaa nimettömästi urheilijat, urheilijan huoltajat, valmentajat sekä seurojen ja lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden keskustella turvallisen ammattilaisen kanssa.

Aliisa Varuhin

asiantuntija

viestintä

0405006205

Lue lisää aiheesta