Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.12.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Honkanen ja Lintula kokevat opiskelun olevan hyvää vastapainoa huippu-urheilulle, Muhosen työ helpottaa urheilijoiden uran jälkeistä elämää

Alppihiihtäjä Riikka Honkanen ja futsal-maajoukkueen Lassi Lintula saavat molemmat URA-säätiön opiskeluapurahaa. Molemmat urheilijat ovat löytäneet itsellensä sopivan tavan yhdistää huippu-urheilu ja opiskelu. Vuoden URAteko -tunnustus annettiin tänä vuonna Suomen Taitoluisteluliitolle ja Jatta Muhoselle, jonka työ helpottaa tulevia uransa päättäviä urheilijoita.

Alppihiihtäjä Riikka Honkasen kausi lähti käyntiin uran parhaalla maailmancup-sijoituksella, kun hän sijoittui Levin pujottelussa sijalle 28. Honkanen opiskelee nyt toista vuotta Kajaanin ammattikorkeakoulussa insinööriksi, jonka jälkeen hän saa opinto-oikeuden Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian maisteriohjelmaan. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen on sujunut Honkaselta hyvin.

– On löytynyt hyvä tasapaino urheilulle ja opiskelulle. Kajaanin ja Jyväskylän tekemä yhteistyö on ollut myös toimivaa, Honkanen kertoo.

Kuten monelle muullekin, etäluennot tulivat tutuksi myös Honkaselle viime keväänä. Koronatilanteen parantuessa, myös lähiopetuksen määrä kasvoi. Honkaselle tulee vuodessa paljon matkapäiviä, joten etäluentojen hyödyntäminen on myös helpottanut opiskelua.

– Opiskelun yhdistäminen urheilu-uran kanssa on onnistunut kyllä niin hyvin kun mahdollista, Honkanen kertoo.

Honkasen mukaan apuraha on merkittävä taloudellinen tuki, josta on hyötyä päivittäiseen elämään. Edessä on kiireinen talvi ja tavoitteena on sijoittua pisteille sekä maailmancupissa että Eurooppa-cupissa. Myös Pekingin talviolympialaiset kiinnostavat nuorta suomalaista.

“Opiskelu tuo hyvää vastapainoa urheilulle ja toisinpäin”

Kampuksen Dynamossa futsalia pelaava Lassi Lintula opiskelee kolmatta vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. Koronapandemia on muuttanut opiskelukokemusta ensimmäisen lukuvuoden jälkeen; etäluennot ovat tulleet osaksi opinto-ohjelmaa ja sosiaalinen opiskelijaelämä on vähentynyt. Lintulan mukaan hän on onnistunut yhdistämään opiskelun ja pelaamisen melko luontevasti, opiskelu tuo hyvää vastapainoa harjoittelulle – ja toisin päin.

– Koronan takia lähiopetus ja normaali opiskelijaelämä on ollut ensimmäisen vuoden jälkeen aika vähissä, mutta koen, että urheilu ja opiskelut tuovat hyvää vastapainoa toisilleen. Harjoituksissa voi keskittyä vain ja ainoastaan urheiluun, vapaa-ajalla sitten opiskeluun, Lintula kertoo.

Nuorella huippu-urheilijalla harjoitukset ja opiskelu vievät suurimman osan vapaa-ajasta, jolloin työntekoon mahdollisesti käytettävät tunnit jäävät usein vähäisiksi. Lintula muistuttaa myös, että futsal on tällä hetkellä laji, josta vain harva tienaa elantonsa kotimaassa.

– Apuraha tuo hyvin tukea taloudelliselle puolelle. Taloustilanne ja siitä huolehtiminen voi aiheuttaa turhaa stressiä elämään, joten taloudellinen tuki apurahan muodossa on kyllä tärkeätä, Lintula kertoo.

Lintula oli mukana neljässä karsintaottelussa, kun Suomi selvitti tiensä historiallisesti futsalin EM-kilpailuihin. 32 A-maaottelua urallaan pelannut Lintula kärsi syksyllä selkävammasta, mutta on palautunut pelikuntoon juuri oikeaan aikaan. Hollannissa pelattava lopputurnaus käynnistyy Suomen osalta ottelulla Italia vastaan, tammikuun 20. päivä.

– Syksyllä piti ottaa selän takia vähän lepoa, mutta nyt olen jo hyvässä pelikunnossa, Lintula kertoo.

5.3.2021, Energia Areena, Vantaa, Finland.
European Futsal Championship 2022. Finland v Italy.
Lassi Lintula – Finland Kuva: SPL / Juha Tamminen

Moni urheilija kokee, että he olisivat kaivanneet tukea urheilu-uran päättyessä

Apurahojen lisäksi URA-säätiö jakaa vuosittain myös URAteko-tunnustuksen, joka myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden uramahdollisuuksien kehittämiseen. Tänä vuonna kunnian saivat Suomen Taitoluisteluliitto ja Jatta Muhonen.

Muhonen harrasti itse muodostelmaluistelua 15 vuoden ajan ja edusti Espoon Taitoluisteluklubia. Pitkälle uralle mahtui niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin kilpailuja. Oma urheilu-ura tuli päätökseen vuonna 2012, jonka jälkeen Muhonen muutti Skotlantiin, jossa hän opiskeli suorituskyvyn psykologian maisteriksi.

Kun Taitoluisteluliitto otti yhteyttä uransa päättäneisiin luistelijoihin keväällä 2020, Muhonen lähti innoissaan mukaan.

– Taitoluisteluliitto oli sähköpostilla yhteydessä uransa päättäneisiin luistelijoihin ja ehdotti työryhmän perustamista. Ensimmäisessä kokouksessa oli mukana paljon uransa päättäneitä luistelijoita eri taustoista ja ideana oli kerätä ajatuksia siitä, mitä urheilijat kaipasivat uransa aikana ja sen päätöshetkellä, Muhonen kertoo.

Moni urheilija koki, että he olisivat kaivanneet tukea urheilu-uran aikana ja sen päättyessä. Muhonen kertoo lähteneensä mukaan työryhmään juuri sillä ajatuksella, että nyt hän voisi omalta osaltaan vaikuttaa ja olla auttamassa tulevia uransa päättäviä luistelijoita. Tuloksena syntyi lopulta laaja materiaalipaketti, joka sisältää tietoa, ohjeita ja harjoituksia. Paketista hyötyvät niin luistelijat uransa eri vaiheissa kuin myös valmentajat, seuratoimijat ja luistelijan lähipiiri.

– Koin itse, että lopettamisprosessi ei ollut helppo. Tällainen materiaalipaketti olisi tuolloin ollut erittäin hyödyllinen. Sitä kautta kiinnostuin myös tästä aiheesta ja työryhmästä, Muhonen kertoo.

Muhonen on iloinen siitä, että työryhmän tekemä työ saa kiitosta myös muilta tahoilta.

– Tosi otettu olo on tästä tunnustuksesta. On yksi asia, että kokee itse tekevänsä tärkeää työtä, mutta on erittäin hienoa, että muutkin huomaavat meidän työmme ja arvostavat sitä, Muhonen kertoo.

Tunnustuspalkinnon suuruus on 1000 euroa, joka vuoteen 2019 saakka jaettiin rahana. Vuonna 2020 aloitettiin uusi käytäntö, jossa palkinto on rahan sijaan taidetta. Tänä vuonna Taitoluisteluliitto ja Muhonen saivat taiteilija Elvi Rangellin maalaamat taulut.

Teksti: Ville Lampinen

 

Lue lisää aiheesta