Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Alppihiihdon EYOF-lajikummi Sanni Koivuranta: ”Luotan aina, että kaikki järjestyy, oli kysymys urheilusta tai mistä tahansa”

Sanni Koivurannan tie vei alppihiihdon pariin liikunnallisen perheen ja alppihiihtoa harrastavat veljien mukana. Hän muistelee olleensa alle 3-vuotiaana ensimmäisen kerran alppisukset jalassa rinteessä. Hänen ei koskaan tarvinnut varsinaisesti tehdä päätöstä lähteä alppihiihdon pariin, se oli hyvin luonnollinen asia jo pienestä pitäen.

– Vähän vanhempana piti miettiä enemmän, mitä haluaa. Lukioikäisenä tein päätöksen mennä Tahkon alppilukioon. Sekin oli minulle selkeä tie, halusin urheilla ja laji tuntui omalta, joten ratkaisu oli yksinkertainen.

Yksittäisinä tärkeinä saavutuksina urallaan hän pitää maailmancupin seitsemättä sijaa ja Suomen mestaruuksia.

– Tanja (Poutiainen-Rinne) laski silloin samaan aikaan ja yhtä tiettyä Suomen mestaruutta pidän isona saavutuksena, kun onnistuin silloin Tanjan voittamaan, vaikka teimme molemmat ehjät suoritukset. Oltiin toisillemme hyvä vastus silloin ja Tanja onnistui kisoissa aina tuomaan sen parhaan suorituksen esiin.

– Pidän isona saavutuksena myös kaikkea sitä verkostoa, minkä urheilu-ura ja kaikki sen vaiheet ovat tuoneet. Olen töissä Hiihtoliitossa, olen tavannut mieheni urheilun kautta ja niin edelleen. Koen, että olen saanut urheilu-uraltani aika ainutlaatuisen startin elämään. En tietenkään ajatellut sitä silloin, mutta nyt kauempaa tarkasteltuna näkee koko kokonaisuuden ja ison kuvan ja sen merkityksen, kun mennään urheilullisten saavutusten ulkopuolelle.

Ensimmäisiä kertoja Koivuranta on päässyt edustamaan Suomea EYOF-kisoissa vuonna 2005. Hän oli silloin 14-vuotias. Vuotta sitä aikaisemmin Italiassa kisatut Trofeo Topolino -alppihiihtokilpailut olivat hänen ensikosketuksensa kansainväliseen kilpailuympäristöön.

– Ensimmäiset arvokisaedustukset olivat hieno kokemus, kun pääsi sellaiseen tapahtumaan, missä oli paljon urheilijoita eri maista. Muistan, kun joku oli sanonut mulle, että sitten kun pääset sinne Keski-Euroopan isoihin rinteisiin, niin se laskeminen on erilaista. Muistan, että otin siitä paineita. En tajunnut vielä sitä, että laskeminen on samanlaista, oli se rinne mitä tahansa. Jos kukaan ei olisi sanonut asiasta mitään, en usko, että olisin edes kiinnittänyt siihen mitään huomiota.

Lajikummin lause jatkuu näin

Päätös lähteä huippu-urheilijan uralle tarkoitti elämässäni konkreettisesti sitä, että panostan huippu-urheilun kaiken muun edelle. Mietin oman elämänhallinnan sen kannalta, että koulunkäynti, harjoittelu, ravinto, uni, kaikki sosiaaliset suhteet ja kaikki elämän osa-alueet menevät niin, että urheilu on kaikissa päätöksissä mukana.

Lajissani kiinnostavinta on monipuolisuus. Alppilajit ovat monipuolisia lajeja, suorituksessa vaaditaan niin paljon urheilijalta. Monesti alppihiihtäjät ovat tosi hyviä, ihan sama mitä lajia menevät harrastamaan. Alppihiihtäjät ovat monipuolisia urheilijoita.

Ikävuodet 15­­­–18 olivat oman urani kannalta tosi merkittäviä. Siinä tapahtui hirveästi asioita: siirryin junioriurheilijasta aikuisurheiluun, laskin ekat maailmancupin-kilpailut, menestyin niissä, sain paikan maajoukkueessa. Kyllähän ne olivat tosi merkittäviä vuosia, aloin tajuamaan mitä huippu-urheilu oikeasti on. Siihen asti olin vain mennyt kisasta toiseen. Siinä iässä aloin myös tajuamaan, että olen aika hyvä tässä.

Haastavina aikoina minua motivoi se, että olen oppinut, että kaikki aina järjestyy. Äiti on hokenut sitä minulle tilanteissa, joissa on ollut paha paikka. Siihen luotan aina, oli kysymys urheilusta tai mistä tahansa.

Haluaisin sanoa 16-vuotiaalle itselleni, että mihinkään ei ole kiire, ja että usko sitä äitiä siinä, että kaikki järjestyy. Toisaalta muista tehdä sitä urheilua ja kaikkea muutakin elämässä sillä sun omalla tavalla. Aina ei voi kuunnella ja miettiä sitä, mitä muut ajattelee.

EYOF-kotikisat Vuokatissa ja Lahdessa 20.-25.3.2022

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut.

Suomen joukkueella on joka lajissa lajikummi eli nuoria urheilijoita tsemppaamassa on lajissaan tunnettuja huippu-urheilijoita, nykyisiä tai jo uransa lopettaneita.

Lue lisää aiheesta