Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.05.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 18/2022: Olympiavoitto jo plakkarissa – Leijonat kevään toiseen mestaruusjahtiin kotiyleisön edessä

Leijonien kenraaliharjoitus MM-kotikisoihin Ruotsissa ei tuottanut voittoja. Mikko Korhonen ylsi kauden parhaaseensa golfin Euroopan kiertueella. Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen ylsivät jaetulle yhdeksännelle sijalle ensimmäisessä yhteisessä turnauksessaan maailmankiertueella. Aino Tapola kunnostautui parapöytätenniksen Ranskan avoimissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonien kenraaliharjoitus tällä viikolla alkaviin MM-kotikisoihin tuotti kolme tappiota. Sveitsi, Tšekki ja Ruotsi päihittivät Suomen Ruotsin EHT-turnauksessa ja jättivät Suomen nollakerhoon. Suomi avaa MM-kisat Tampereella perjantaina Norjaa vastaan ja lauantaina vastassa on Latvia.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä kunnostautui kovassa seurassa kansainvälisessä kilpailussa Unkarissa lauantaina. Pienoiskiväärin asentokilpailun karsinnassa tuloksen 595 ampunut Leppä ampui peruskilpailussa tuloksen 592 (toiseksi paras) ja sijoittui finaalissa kuudenneksi pistein 350,5. Ilmakiväärissä Leppä oli 31:s tuloksella 621,7. Noora Antikainen (113+40) sijoittui toiseksi ja Mopsi Veromaa (106+31) kolmanneksi kansainvälisessä trap-kilpailussa Tšekin Brnossa.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen taipuivat täpärästi neljännesvälierässä maailmankiertueella Dohassa. Tappio tuli kolmannessa erässä Australian olympiahopeamitalistiparille Clancy ja Del Solar. Ensimmäistä kertaa yhdessä pelanneet Lahti-Liukkonen ja Ahtiainen voittivat kaksi ottelua ansaitakseen yhdeksännen sijansa.

Golf: Mikko Korhonen otti kauden parhaan sijoituksensa Euroopan kiertueella Isossa-Britanniassa, kun hän ylsi kahdeksanneksi. Kalle Samooja, Tapio Pulkkanen ja Sami Välimäki jäivät cutiin. Kahden kierroksen jälkeen kilpailua johtanut Tiia Koivisto oli parhaana suomalaisena kymmenes naisten Euroopan kiertueella Espanjassa. Myös Ursula Wikström (27:s), Karina Kukkonen (38:s) ja Noora Komulainen (38:s) läpäisivät cutin. Euroopan kiertueet jatkuvat miehillä Belgiassa ja naisilla Thaimaassa. LPGA-kiertuetta pelataan New Jerseyssä.

Miekkailu: Kalvan maailmancup jatkuu loppuviikolla Saksassa.

Nyrkkeily: Vilma Viitanen (57 kg) aloittaa naisten MM-kisat Turkissa keskiviikkona ja Pihla Kaivo-oja (50 kg) torstaina.

Painonnosto: Jannike Bäckström (83+103=186 kg) nosti 64-kiloisissa yhdeksänneksi ja Aino Luostarinen (85+118=203 kg) 71-kiloisissa kymmenenneksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kreikassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen on kolmen etapin jälkeen kokonaistilanteessa sijalla 98 Italian ympäriajossa. Giro d’Italia jatkuu toukokuun loppupuolelle asti.

Pöytätennis: Benedek Oláh voitti kaikki viikon kolme otteluaan Ranskan liigassa ja venytti henkilökohtaisen voittoputkensa jo yhdeksään. Alkaneella viikolla Oláh pelaa maailmankiertuetta New Yorkissa.

Ratsastus: Veera Manninen sijoittui ratsullaan Sir Greg neljänneksi kouluratsastuksen neljän tähden kilpailussa Puolan Sopotissa viikonloppuna.

Sulkapallo: Joakim Oldorff eteni puolivälieriin asti kansainvälisessä turnauksessa Luxemburgissa. Iikka Heinon tie nousi pystyyn jo kierrosta aiemmin.

Tennis: Anastasia Kulikova otti uransa ensimmäisen turnausvoiton ITF-kiertueen W25-tasolla Kroatian Splitissä. Finaalissa kaatui Japanin Yuki Naito (WTA-219). Voitto nostanee Kulikovan WTA-listalla ensimmäistä kertaa 200 parhaan joukkoon, kun ITF-kisoista saadut pisteet viiveellä rankingiin päivittyvät. Harri Heliövaaran taival kovatasoisessa haastajakiertueen turnauksessa Ranskassa katkesi puolivälieriin. Patrik Niklas-Salminen puolestaan eteni nelinpelissä välieriin ylemmällä ITF-kiertueella Englannissa. Emil Ruusuvuori taipui Argentiinan Sebastian Baezille (ATP-40) Rooman masters-turnauksen karsintafinaalissa, mutta paikka pääsarjaan voi aueta vielä varapaikoilta.

Voimistelu: Rytmisen Pohjoismaiden ottelumestaruudet tulivat Suomeen. Elisabeth Jamil oli Ruotsissa käydyissä kisoissa yksilöiden neliottelussa paras pistein 85,250. Joukkueiden kaksiottelussa Suomi vei voiton pistein 54,650. Suomi voitti joukkueissa myös molemmat välinefinaalit. Jamil puolestaan voitti välinefinaalit pallolla, keiloilla ja nauhoilla.

Yleisurheilu: Aku Partanen käveli 20 kilometriä Portugalissa lauantaina. Partasen matkanteko keskeytyi jo ennen puoltamatkaa.

Ei-olympialajit

Enduro: Roni Kytönen aloitti juniorien MM-sarjan Espanjassa vahvasti kahdella kakkossijalla. Tällä viikolla kilpaillaan Portugalissa.

Formula 1: Valtteri Bottaksen vahva alkukausi jatkui Miamin katuradalla, vaikka ajovirhe maksoi lopussa pari sijaa. MM-sarjassa kahdeksantena oleva Alfa Romeo -kuljettaja ajoi maaliin seitsemäntenä.

Joukkuevoimistelu: Minetit voimisteli – avausosakilpailun tavoin – kakkossijalle kauden toisessa maailmancupin osakilpailussa Bulgariassa. Avauskilpailun Tallinnassa voittanut OVO Team oli tällä kertaa neljäs.

Triathlon: Heini Hartikainen sijoittui kuudenneksi puolimatkan kilpailussa Mallorcalla. Hartikaisen aika oli 4.37.51.

Paralympialajit

Curling: Sari ja Markku Karjalainen voittivat pyörätuolicurlingin ensimmäisissä sekaparien MM-kisoissa Kisakalliossa kolme ottelua kahdeksasta. Saldolla irtosi A-lohkossa kahdeksas sija. Kilpailumuoto on todennäköisesti ensimmäistä kertaa paralympiaohjelmassa vuonna 2026.

Pöytätennis: Aino Tapola taipui yhdistetyn luokan 1-2 finaalissa Ranskassa pelatussa kansainvälisessä turnauksessa. Vaikeimmin vammautuneiden ykkösluokassa pelaava Tapola voitti matkalla finaaliin kolme kakkosluokan pelaajaa. Aaro Mäkelän kohtalona oli taipua alkulohkossa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta