Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.08.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 33/2022: Murto ja Raitanen kultainen kärki – yleisurheilun EM-kisoista paras tulos lähes 50 vuoteen

Suomi saavutti yleisurheilun EM-kisoista kaksi kultaa, yhden hopean, yhden pronssin ja viisi pistesijaa. Myös uinnin EM-kisoista tuli mitali Matti Mattssonin otettua hopean 200 metrin rintauinnissa. Tapio Pulkkanen pelasi kolmanneksi golfin Euroopan kiertueella. Nuoret Leijonat taipui täpärästi MM-hopealle Kanadassa. HJK:lla on tällä viikolla erinomainen mahdollisuus selviytyä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Loppukesän ja alkusyksyn arvokisoihin valmistautuvat Noora Antikainen (115+16+27) ja Jukka Laakso (118+21+27) juhlivat trapin Suomen mestaruuksia Orimattilassa. Kaksikko oli myös peruskilpailussa tarkin (Antikainen yhdessä semifinaaliin karahtaneen Satu Mäkelä-Nummelan kanssa). Haulikkolajien EM-kisoja käynnistellään tällä viikolla Kyproksella.

Beach volley: Yksi otteluvoitto oikeutti sekä Taru Lahti-Liukkosen ja Anniina Parkkisen että Niina Ahtiaisen ja Vilhelmiina Prihtin jakamaan sijaa 17 EM-kisoissa Saksassa. Miehissä Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén jäivät kahden tappion myötä alkulohkoon, joten loppusijoitus oli 25:s.

Golf: Tapio Pulkkanen otti kauden parhaan sijoituksensa Euroopan kiertueella Tšekissä, kun hän jakoi kolmannen sijan. TOP10-sijoitus oli Pulkkaselle kauden neljäs. Kalle Samooja sijoittui 30:nneksi. Naisten Euroopan kiertuetta pelattiin Espanjassa, ja mukana oli myös paljon LPGA-pelaajia – mukaan lukien 11:nneksi sijoittunut Matilda Castrén. Myös 30:tta sijaa jakaneet Tiia Koivisto ja Ursula Wikström sekä 63:nneksi sijoittunut Krista Bakker läpäisivät cutin. Tällä viikolla miehet pelaavat Euroopan kiertuetta Sveitsissä ja naiset Ruotsissa. LPGA-kiertueella on ohjelmassa Ottawan osakilpailu.

Paini: Nestori Mannila taipui kreikkalais-roomalaisen 67-kiloisten pronssiottelussa ja sijoittui viidenneksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Bulgariassa. Yhden otteluvoiton napannut ikäluokan EM-mitalisti Jonni Sarkkinen oli 11:s 82-kiloisissa. Maajoukkuepainijoita oli viikonloppuna Liettuassa, jossa pitkän kuntoutuksen jälkeen painimatolle palannut Elias Kuosmanen nappasi 130-kiloisissa kakkossijan. Mikko Peltokangas ja Matias Lipasti päätyivät 72-kiloisissa kolmansiksi.

Pyöräily: Jaakko Hänninen aloitti perjantaina kesän toisen suuren ympäriajonsa, Espanjan ympäriajon. Kolmen etapin jälkeen Hänninen löytyy tuloslistalta sijalta 155.

Pöytätennis: Benedek Oláhin taival EM-kisoissa Saksassa katkesi pääkaavion ensimmäisen kierroksen tappioon Puolan Milosz Redzimskille (ranking-251). Sama kohtalo oli Alex Naumin kanssa nelinpelissä. Naumin, Anna Kirichenkon ja Ramona Betzin pelit päättyivät jo karsintavaiheessa.

Ratamelonta: Suomen joukkue saavutti olympiamatkoilla kolme B-finaalipaikkaa EM-kisoista Saksasta. Netta Malinen oli yksikön 500 metrillä B-finaalin kuudes (kokonaistuloksissa 15:s). Kaksikon 500 metrillä Jeremy Hakala ja Eetu Kolehmainen meloivat B-finaalissa seitsemänneksi ja Malinen ja Sara Mihalik kahdeksanneksi. 5000 metrillä MM-pronssia aiemmin kesällä napannut Mihalik oli EM-kisoissa neljäs.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui MM-kisojen avauskierroksella Japanissa. Tappio tuli maailmanlistalla 12:ntena olevalle Tanskan Rasmus Gemkelle, jonka Koljonen onnistui lyömään vuoden 2021 EM-kisoissa matkalla pronssimitalille.

Taitouinti: Pinja Kekki sijoittui soolossa 20:nneksi sekä vapaaohjelmassa että teknisessä ohjelmassa EM-kisoissa Italiassa.

Tennis: Harri Heliövaaran ja Lloyd Glasspoolin kohtalona oli taipuminen toisella kierroksella Cincinnatin ATP1000-tason turnauksessa. Patrik Niklas-Salminen taipui nelinpelissä avauskierroksella haastajakiertueella Puolassa. Puolassa pelasi myös Laura Hietaranta, joka nappasi yhden voiton sekä kaksin- että nelinpelissä ITF-kiertueen W15-tasolla. Viikon onnistuja oli Eero Vasa, joka juhli uransa kuudetta nelinpelimestaruutta ITF-kiertueella, M25-tasolla Isossa-Britanniassa paikallisen parinsa kanssa. Kaksinpelissäkin Vasa selvitti tiensä karsintojen kautta pääsarjan toiselle kierrokselle. Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara viimeistelevät kuntoaan Yhdysvaltain avoimiin tällä viikolla ATP250-tason turnauksessa Winston-Salemissa.

Uimahypyt: Lauren Hallaselkä jatkoi vahvaa nousuaan kohti maanosan ja maailman kärkeä olympialaji kolmen metrin ponnahduslaudalla Rooman EM-kisoissa. Hallaselkä selvitti karsinnan ja ylsi loppukilpailussa seitsemänneksi pistein 265,70. Juho Junttila oli miehissä 19:s. Metrin ponnahduslaudalla Hallaselkä oli 22:s ja Junttila 23:s.

Uinti: Aiemmin urallaan mitalit sekä olympia- että MM-altaasta kauhonut Matti Mattsson lisäsi kokoelmiinsa myös EM-mitalin Roomassa. Mattssonin aika 2.09,40 toi hopeaa 200 metrin rintauinnista. Puolta lyhyemmällä matkalla Mattsson oli välierien 11:s. Olympiamatkoilla välierätasolle ylsi myös Laura Lahtinen, joka oli 200 metrin perhosuinnissa yhdeksäs ajalla 2.11,41 ja 200 metrin rintauinnissa 13:s ajalla 2.27,60. Myös sadan metrin perhosella Lahtiselle olisi auennut peruutuspaikka välieriin, mutta sitä hän ei käyttänyt. Olympiamatkojen ulkopuolella sekä Olli Kokko (27,26 SE) että Veera Kivirinta (30,86) kauhoivat finaalin viidensiksi 50 metrin rintauinnissa.

Voimistelu: Suomen miehet sijoittuivat joukkuekilpailussa 14:nneksi EM-kisoissa Saksassa. 13 parasta lunasti joukkuepaikan syksyn MM-kisoihin, joten Suomi jäi täpärästi ulos MM-kisojen joukkuekilpailusta. Kuusiottelussa Robert Kirmes ja Elias Koski keräsivät identtiset pisteet 79,968 ja ottivat sijoitukset 22 ja 23. Telinefinaaleissa ei nähty suomalaisia; lähimmäs pääsi MM-pronssimitalisti Emil Soravuo, joka oli permannolla 11:s pistein 14,133.

Yleisurheilu: Suomalaiset eivät olleet saavuttaneet ulkoratojen arvokisamitalia kuuteen vuoteen, mutta Münchenin EM-kisoissa mitalikantaan palattiin ryminällä. Euroopan mestaruutta juhlivat Topi Raitanen 3000 metrin esteissä ajalla 8.21,80 ja kansainvälisestä kilpailusta ulos suljetun Venäjän ulkopuolisen maailman kauden kärkitulosta 485 seipään EM-finaalissa sivunnut Wilma Murto. Suomen ennätyksellä (14,64) mitalikorokkeelle kipusi myös kolmiloikassa hopeaa ottanut Kristiina Mäkelä. Mitalisaaliin täydensi Lassi Etelätalo, joka heitti 17:ntenä suomalaismiehenä nykykeihäällä yli 85 metriä; ennätys 86,44 riitti pronssiin. Suomi on edellisen kerran saavuttanut neljä EM-mitalia Ateenassa 1982. Isompaan mitalisaaliiseen on ylletty edellisen kerran Prahassa 1978 ja kultamitaleita painottavalla mitalitaulukolla mitattuna parempi tulos on saavutettu viimeksi Roomassa 1974.

Pistesijoja Suomen joukkue saavutti viisi: Silja Kosonen (69,45) oli moukarissa viides ja Krista Tervo (67,85) kahdeksas. Myös Toni Kuusela sijoittui viidenneksi keihäässä tuloksella 80,20. Välierässä uuden Suomen ennätyksen 54,50 juossut Viivi Lehikoinen oli kuudes 400 metrin aidoissa ajalla 55,58 ja Senni Salminen kolmiloikassa seitsemäs tuloksella 14,13. Finaaliin ylsivät myös seipäässä yhdeksänneksi tuloksella 550 taivuttanut Urho Kujanpää ja naisissa 11:nneksi sijoittunut Elina Lampela (440). Lähelle pääsi myös Reetta Hurske, joka jäi ajallaan 12,95 ensimmäisenä ulos pika-aitojen finaalista. Suorissa finaaleissa Camilla Richardsson oli 10000 metrillä yhdeksäs ajalla 32.19,27 ja 5000 metrillä kymmenes ajalla 15.16,71 (molemmat ennätyksiä), Saga Vanninen seitsenottelussa kymmenes (6045) sekä 35 kilometrin kävelyissä Elisa Neuvonen kymmenes (2.59.00) ja Aleksi Ojala kahdestoista (2.39.06).

Joukkuepelit

Amerikkalainen jalkapallo: Vantaalla pelattiin kesällä naisten MM-kisat. Suomi saavutti turnauksesta MM-pronssia. Alkulohkossa Suomi voitti Ruotsin 49-0 ja taipui Yhdysvalloille 10-28. Pronssiottelussa kaatui Kanada 19-17.

Jalkapallo: HJK aloitti Eurooppa-liigan viimeisen karsintavaiheen voittamalla kotonaan tanskalaisen Silkeborgin 1-0. Toinen osaottelu pelataan Tanskassa torstaina. Otteluparin voittamalla HJK varmistaisi paikkansa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Tappiolla kutsuisi konferenssiliigan lohkovaihe. KuPS selvitti naisten mestarien liigan karsintojen ensimmäisen vaiheen voittamalla liettualaisen Gintran 2-0 ja belgialaisen Anderlechtin rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Ratkaiseva toinen karsintakierros pelataan syyskuussa.

Jääkiekko: Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue saavutti hopeaa Kanadassa pelatussa MM-turnauksessa, joka siirrettiin vuodenvaihteesta elokuulle. Finaalitappio tuli karvaalla tavalla, kun Kanada oli parempi maalein 3-2 jatkoajan jälkeen. Torstaina käynnistyy Kanadassa naisten MM-turnaus, ja Suomi kohtaa totutusti heti kärkeen kivikovat Kanadan ja Yhdysvallat.

Koripallo: Susijengi löi maaottelussa Ukrainan torstaina Jyväskylässä jatkoajan jälkeen pistein 97-94. Tällä viikolla käynnistetään MM-karsintojen toinen vaihe; torstaina vastassa on Tampereella Israel ja sunnuntaina vierasottelussa Jukka Toijalan luotsaama Viro.

Lentopallo: Naisten maajoukkue aloitti EM-karsinnat voittamalla Montenegron vieraissa 3-1. Alkaneella viikolla on ohjelmassa kaksi kotiottelua, Tšekkiä ja Islantia vastaan. Lauantaina käynnistyy myös alle 19-vuotiaiden naisten EM-lopputurnaus Pohjois-Makedoniassa.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kesätauko päättyy tällä viikolla, kun ohjelmassa on Belgian GP-kilpailu.

Keilailu: Suomen saalis naisten EM-kisoista Tanskasta oli kolme mitalia ja kolme pistesijaa. Suomen mitalirohmu oli kaikkia kolmea mitalia voittamassa ollut Peppi Konsteri. Erityisen arvokas oli kaikki kilpailumuodot yhdistäneen all eventin Euroopan mestaruus. Lisäksi Konsteri otti pronssin parikilpailusta Ani Juntusen kanssa ja triokilpailusta Juntusen ja Marjaana Hytösen kanssa.

Ralli: Kalle Rovanperällä oli ensimmäinen mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus Belgiassa, mutta matkanteko tyssäsi keskeytykseen avauspäivänä. Rovanperä paikkasi epäonnistumistaan voittamalla rallin päättäneen power stagen ja kuittaamalla viisi MM-pistettä. Esapekka Lappi ajoi kauden yhdeksännessä MM-rallissa kolmanneksi.

Paralympialajit

Yleisurheilu: Suomi saavutti nuorella joukkueella kymmenen kultaa ja 19 mitalia PM-kisoista Ruotsista. Luokkia yhdistelleissä kisoissa kunnostautuivat erityisesti T38-luokassa kilpaileva Vilma Berg, joka voitti kaikki pikamatkat (100-400 metriä) ja Pasi Heikkilä, joka voitti luokissa F56-57 kuulan, kiekon ja keihään.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta