Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.09.2022 | Olympiakomitea | Artikkeli

Kansanedustajat: Urheiluseurojen elinvoima turvattava – arvokasta vapaaehtoistyötä ei saa menettää

Liikunnan ja urheilun eduskuntavaalitavoitteet julkaistiin maanantaina 29.8. Julkaisutilaisuuden yhteydessä puitiin seuratoiminnan ja huippu-urheilun tulevaisuutta paneelikeskustelussa. Kansanedustajat Kike Elomaa (ps), Pasi Kivisaari (kesk) ja Jussi Saramo (vas) kävivät vilkkaan keskustelun erityisesti ammattilaisuuden ja vapaaehtoisuuden tasapainosta urheilun seuratoiminnassa.

Kike Elomaa muistutti, että urheiluseurat ovat iso työllistäjä ja massiivinen vapaaehtoistoiminnan lähde.

– Seurojen elinvoima on turvattava. Emme voi hukata 500 000 vapaaehtoisen työpanosta suomalaisessa liikuntakulttuurissa. Samalla verotuksen keinoin seuroja voidaan tukea ja sitä kautta generoida seuratyön tuottavuutta, Elomaa sanoi.

Myös Pasi Kivisaari ja Jussi Saramo olivat Elomaan kanssa samoilla linjoilla.

– Meidän on yhtäaikaisesti lisättävä ammattilaisuutta ja päätoimisuutta ja ylläpidettävä vahvaa vapaaehtoiskulttuuria. Tämä on haastava yhtälö. Samaan aikaan usko ja luottamus suomalaiseen liikuntaan on palautettava koronan jälkeisessä maailmassa, Kivisaari painotti.

– Seurojen ammattimaistuminen on hyvä asia, mutta vapaaehtoistyötä ei saa hukata. Valtion toimenpiteet seurojen hyväksi voivat olla muutakin kuin rahanjakoa, esimerkiksi verotuksen helpotusta, digitaalisaation edistämistä ja byrokratian purkua, Saramo sanoi.

Huippu-urheilun roolista panelisteilla oli myös yhteneväinen näkemys:

– Huippu-urheilu kiinnostaa ja koskettaa meitä kaikkia, sen paikka suomalaisessa kulttuurissa on ikään kuin itsestään selvä. Mutta huippu-urheilua ei voida ajatella tai tukea irrallisena osana kokonaisuutta, vaan se kulkee käsi kädessä seuratoiminnan kanssa, Saramo kiteytti.

Asiantuntijaraati: Seurat ovat liikunnan ja urheilun tärkein risteysasema

Paneelikeskusteluja kommentoineessa asiantuntijaraadissa istuivat liikunnan yhteiskuntatieteiden yliopistonlehtori Outi Aarresola Jyväskylän yliopistosta, Olympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtaja, pyörätuolikelaaja Esa-Pekka Mattila ja UKK instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Esa-Pekka Mattila kiteytti seuratoiminnan roolin risteysasemaksi koko suomalaisessa liikunta- ja urheilukulttuurissa.

– Suomalainen urheilujärjestelmä on rakentunut seuratoiminnalle. Seurat hallinnoivat lajiliittoja ja ovat liikunnan ja huippu-urheilun risteysasema, jossa harrastajat, kilpailijat, lapset, nuoret, huiput ja eri sukupolvet kohtaavat. Parhaimmillaan seurat ovat myös ovi kansainväliseen yhteisöön, Mattila sanoi.

Outi Aarresola korosti myös seuratoiminnan tärkeyttä ja esitti huolensa tämän päivän haasteista.

– Seurojen suurimmat haasteet ovat tilat, toimijat ja talous. Tässä ajassa on monta seuroja kurittavaa muuttujaa, esimerkiksi inflaatio ja energiakriisi. Niiden keskellä seuroja on vahvistettava koko yhteiskunnan voimin, koska seurojen tekemän vapaaehtoistyön arvoa ja merkitystä ei voi mitenkään korvata, jos se menetetään.

Tommi Vasankari korosti liikunnallisen elämäntavan merkitystä niin seuratoiminnan kuin huippu-urheilunkin taustalla.

– Liikkumattomuuden kustannuksia on vaikea arvioida tarkasti, mutta ne lasketaan miljardiluokassa. Liikkumattomuuteen puuttuminen on kansallisesti ja kunnallisesti valtava taloudellinen mahdollisuus, ja uskon, että se palvelee sekä seuratoimintaa että huippu-urheilua, koska seurat ovat suomalaisen liikuntakulttuurin moottori, Vasankari sanoi.

Tutustu vaalitavoitteisiin:

Liikunnan ja urheilun eduskuntavaalitavoitteet julkaistu