Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.05.2018 | Olympiakomitea | Artikkeli

Unelmien liikuntapäivä liikutti yli miljoonaa suomalaista

Valtakunnallinen liikkumisen pop up -päivä Unelmien liikuntapäivä 10.5. onnistui kokonaisuudessaan erinomaisesti. Maa täyttyi isoista ja pienemmistä iloisista tapahtumista ja liikkuvista ihmisistä. Arviolta runsas 100 000 suomalaista osallistui Unelmien liikuntapäivän tapahtumiin joko järjestämällä oman tapahtuman tai osallistumalla sellaisiin. Kaikille avoimeen karttapalveluun kirjattiin kaikkiaan noin 800 eri tapahtumaa eri puolille Suomea. Lisäksi tutkimuksen mukaan päivän merkeissä liikkui jopa yli miljoona suomalaista muuten vain.

Unelmien liikuntapäivästä myös tiedettiin hyvin. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan jopa 1,3 miljoonaa aikuista suomalaista tiesi Unelmien liikuntapäivästä. Päivä innosti eri-ikäisiä liikkeelle ja moniin tapahtumiin lähdettiin lasten tai koko perheen kanssa. Lisäksi lukuisat päiväkodit ja koulut viettivät Unelmien liikuntapäivän etkoja tai jatkoja 9.5. ja 11.5. Laajaan suosioon vaikuttivat varmasti aurinkoinen kevätsää sekä 10.5. helatorstai, jotka innostivat entisestään ihmisiä liikkeelle ja ulos luontoon tämänvuotisen teeman mukaisesti.

– Päivän tarkoituksena on innostaa ihmisiä miettimään omia liikkumisen unelmiaan, kutsumaan kevyellä tavalla muitakin mukaan ja lisäämään kaikkien liikkumista. Pop up -päivä on toiminut tässä hienosti. Näiden saatujen lukujen valossa suomalaiset näyttäytyvät aktiivisena ja liikkuvaisena kansana, mikä on myös Olympiakomitean tavoitteena, iloitsee Olympiakomitean johtaja Pekka Nikulainen Lisää liikettä -tiimistä.

Pop up -päivä innostaa jatkamaan

Sadoilla paikkakunnilla tapahtumia oli toteutettu yksittäisten ihmisten, seurojen, yhdistysten, kuntien tai yritysten toimesta. Päivä tarjosi lukemattomia kokeiluja ja liikkumisen tapoja lajikokeiluista yhteisiin metsäretkiin, ja osa tapahtumista oli hyvin kevyellä tavalla toteutettuja. Yli puolet tapahtumista oli täysin uusia kokeiluja. Palautteen mukaan myös järjestäjät ovat tyytyväisiä. Lähes 100 % järjestäjistä olisi mahdollisesti valmiita toteuttamaan tapahtuman myös seuraavana Unelmien liikuntapäivänä.

– Päivä toteutui täydellisesti ja saimme paljon positiivista palautetta. Koordinoimme kymmenien seurojen ja kuntatoimijoiden kanssa koko perheen tapahtuman, jonka ohjelmassa oli mm. lajikokeiluja, yhteisjumppaa, sanaseikkailua ja kuntoilualueen esittelyä. Ehkä samalla saimme kylvettyä liikunnan siemenen ainakin jollekin lapselle, totesi tyytyväisenä Eero Santala Nurmijärven LiikuntaSankareista.

–  Kaikki meni ihanasti, järjestelyt toimivat ja paikalla oli hymyileviä ihmisiä ja häntää heiluttavia koiria. Palautteena saatiin, että tällaista täytyy saada lisää ja nyt meidän tehtävänämme on miettiä, miten saamme leviämään tällaisen ihmisille ja koirille yhteisen toiminnan, iloitsi Metsähallituksen Kati Vähäsarja Liesjärven kansallispuistossa järjestetystä koko perheen ja koirien yhteisestä Musti Run -polkujuoksutapahtumasta.

– Lähdimme joukkueena avoimin mielin kokeilemaan avoimia treenejä jäähallilla ja verryttelytuntia ulkona. Mukaan tuli lajin harrastajia, mutta myös aivan ensimmäistä kertaa kokeilevia lapsia, nuoria ja aikuisia. Kommentteina saatiin, että kai tällainen järjestetään uudelleen, tämä oli niin hieno juttu. Vastauksena annettiin, että ilman muuta. Tällainen toiminta antaa näkyvyyttä lajille kuin lajille ja innostaa uusia harrastajia, hehkutti MM-kultaa voittaneen muodostelmaluistelujoukkue Marigold Ice Unityn päävalmentaja Anu Oksanen.

Tavoitteena on jatkaa Unelmien liikuntapäivää 10.5. vuosittain. Ensi vuonna 10.5. ajoittuu perjantaille. Vuonna 2018 Metsähallitus oli mukana Olympiakomitean koordinoimassa päivässä.

 

Taloustutkimus toteutti kyselyn Unelmien liikuntapäivän tunnettuudesta Olympiakomitean tilaamana. Tutkimus toteutettiin 14.–16.5.2018 puhelinhaastatteluin ja internetpaneelissa 15 – 79 -vuotiaiden keskuudessa. Tutkimukseen vastasi reilut 1 000 henkilöä. Olympiakomitea teetti palautekyselyn tapahtumajärjestäjille, jotka olivat ilmoittaneet tapahtumansa unelmienliikuntapäivä.fi-karttapalvelussa. Kyselyyn vastasi runsas 30 % järjestäjistä.

www.unelmienliikuntapäivä.fi

 

Kuva: Anna Iso-Ahola / Olympiakomitea

Lue lisää aiheesta