Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.10.2018 | Seuratoiminta

Seuran taloushallinnon kehittäminen kannattaa

Taloushallinnon kehittäminen kannattaa, sillä siitä seuraa paitsi kustannussäästöjä, niin myös vapautuu aikaa seuran ydinosaamiseen. Avainsanoja tehostamiseen ovat muun muassa sähköistäminen, ajantasaisuus ja läpinäkyvyys.

Kun urheiluseurat lähtevät kehittämään taloushallintoaan, niin yksi asia on ylitse muiden: se, että kaikki tehtäisiin yhdessä järjestelmässä sähköisesti ja kaikki taloushallinnon prosessit olisivat läpinäkyviä, toteaa Sirpa Turunen Visma Solutionilta Tähtiseura-päivillä Helsingissä. Hän toimii Netvisorin koulutus- ja käyttöönottotehtävissä.

– Kun kaikki tehdään yhdessä järjestelmässä sähköisesti, kaikki tieto on kaikkien käytettävissä ja tieto on reaaliaikaista. Tällöin seuran on helpompi reagoida muuttuviin olosuhteisiin ja saada kassavirta hallintaan. Lisäksi seuran raportointi ja seuranta paranevat, ja koko talousprosessi on täysin läpinäkyvä, Turunen selventää.

Hän painottaa, että vaikka sähköistäminen saattaa aluksi tuntua hankalalta, loppupeleissä siitä saadaan paljon ajan säästöä, jolloin seurassa voidaan keskittyä olennaisimpaan eli seuran ydinosaamiseen. Turunen kannustaa siihen että kaikki, minkä voi automatisoida, kannattaa automatisoida eikä jatkuvasti käyttää paljon aikaa sellaiseen, jonka voisi hoitaa helpomminkin,

– Mitä vähemmän taloushallinnossa on manuaalista työtä ja välikäsiä, myös sitä vähemmän virheitä sattuu ja kaikkien työ helpottuu. Tietojen siirtoon järjestelmästä toiseen kannattaa kysyä neuvoa ohjelmatoimittajilta.

Taloushallinnon asiantuntija Elina Borgenström tilitoimisto Rantalaiselta kehottaa seuroja olemaan tarkkana etenkin palkkojen ja palkkioiden maksuissa ja pyytämään tarvittaessa apua tilitoimistoilta.

– Tulorekisteri aiheuttaa haasteita vuoden 2019 alusta alkaen. Tulorekisteriin ilmoitetaan palkat, päivärahat ja kilometrikorvaukset viiden kalenteripäivän kuluttua niiden maksamisesta. Tämä on todella iso muutos ja siihen on syytä varautua jo nyt, Borgenström kertoo.

Lähtökohtaisesti kaikki palkat ja palkkiot ovat verotettavaa tuloa niiden saajalle.

– Ainoastaan valtion myöntämä urheilija-apuraha on verotonta. Myös palkintorahat ovat verotettavia, paitsi Valmennusrahastot, joihin voi maksaa palkintorahan verottomana. Valmennusrahastoista kulut nostetaan joko päivärahoina, kilometrikorvauksina, kulukorvauksina tai palkkana, jolloin toki ennakonpidätys vähennetään, mutta sotumaksua ei.

Borgenström muistuttaa, että matka- ja kululaskuja kannattaa maksaa vain kuitteja vastaan. Hän myös kehottaa suhtautumaan taloushallintoon kylmän viileästi.

– Usein urheiluun liittyy paljon tunteita ja intohimoja, mutta ne on syytä unohtaa silloin, kun puhutaan rahasta ja käsitellään talousasioita. Jätetään ne tunteet ja intohimot sinne urheilusuoritusten puolelle, Borgenström päättää naureskellen.

Lue Tähtiseurat-päivistä täältä.

 

 

Visma Solutions ja Rantalainen ovat Olympiakomitean taloushallinon kumppaneita. Yhdessä sparraamme urheiluseurojen taloushallintoa uudelle tasolle. Lue juttu Palokan Ilosta tästä.