Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.10.2018 | Olympiakomitea

Johtamiskoulutus toi osaamisen tueksi rohkeutta ja arvokkaan verkoston

Vertaistuki, rohkeus ja tavoitteellisuus nousivat esiin tärkeimpänä antina Olympiakomitean Johtaa kuin nainen -koulutuksessa. 20 liikunnan ja urheilun johtotehtävissä ympäri Suomen toimivaa naista sai vuoden kestävässä koulutuksessa työhönsä monipuolisia valmiuksia ja työkaluja.

Johtamiskoulutuksen pääteemoja olivat liikunnan ja urheilun toimintaympäristö, henkilökohtainen johtajuus, esiintyminen ja vuorovaikutus, strateginen johtaminen, viestintä ja ihmisten johtaminen. Lähijaksojen ja itsenäisten tehtävien lisäksi opiskelijat työstivät omia kehityssuunnitelmiaan ja osallistuivat mentorointiprosessiin.

– Seuratoimijat kokevat usein olevansa yksin. Koulutuksen ensimmäinen lähijakso oli kuitenkin mielen räjäyttävä kokemus; ymmärsin, että en ole yksin ongelmieni kanssa vaan samat kysymykset mietityttävät muitakin, kertoo mikkeliläisen salibandyseura Hatsina ry:n johtokunnan jäsen Anu Haapala.

Koulutus auttoi osallistujia tunnistamaan paremmin omat vahvuutensa ja osaamisensa ja valjastamaan ne käyttöön liikunnan ja urheilun johtotehtävissä.

– Erityisesti mentorini kanssa käydyt keskustelut auttoivat ymmärtämään, kuinka paljon jo osaan, kun vaan tuon sen rohkeammin esille, toteaa lentopallon ja kiipeilyn parissa toimiva Nora Isomäki.

– Olen mieleltäni ja sydämeltäni joukkuepelaaja ja ymmärrän nyt sen olevan voimavara myös johtajana. Olen aina ollut kiinnostunut monista asioista ja koulutus auttoi minua keskittämään tarmoni ja osaamiseni muutamaan asiaan kerrallaan, jatkaa Isomäki

– Minulla on pitkä tausta johtajana työni puolesta, mutta olin ollut liian arka tuomaan asiantuntijuuttani esille luottamustoimessani. Sain itseluottamusta ja rohkeutta tarttua asioihin, kertoo puolestaan Anu Haapala.

Koulutukseen osallistuneita kannustettiin tavoitteellisuuteen niin henkilökohtaisella tasolla kuin yhteisöjen toimintaan liittyen. Tavoitteita hahmoteltiin, sparrattiin, sanottiin ääneen ja pohdittiin keinoja niihin pääsemiseen.

– Haluan päästä vanhoista painolasteista eroon ja edistää nykyaikaisempia toimintatapoja kaikilla tasoilla. Kun jään pois työelämästä, voin paneutua seuratyöhön entistä enemmän ja mielelläni jatkan toimimista piiri- ja liittotasollakin, visioi Hämeenlinnan Tarmon hallituksen jäsen Kirsi-Marja Koskela.

– Omat tavoitteeni liittyvät toiminnan kehittämiseen ja siihen olen valmis tarjoamaan asiantuntemustani. Näkökulmani on yhteiskunnallinen; huippu-urheilun sijaan ajattelen enemmän sitä, miten seurat voivat lisätä hyvinvointia yhteiskunnassa, toteaa Anu Haapala.

Opiskelijat alkoivat viedä oppimaansa käytäntöön heti koulutuksen alkuvaiheesta lähtien. Vuoden aikana on sysätty liikkeelle monia kehitysprojekteja ja uudelleenorganisoitu toimintaa. Tarkastelun kohteeksi ovat päässeet myös omat toimintatavat.

– Omat lapseni ovat jo lopettaneet seurassa urheilemisen, minkä vuoksi olin etääntynyt toiminnan arjesta. Olen tietoisesti alkanut mennä lähemmäs ihmisiä, jotta pääsen paremmin kiinni itse urheiluun ja pystyn luomaan seuraan yhteisöllisyyttä, kertoo yleisurheilun parissa toimiva Kirsi-Marja Koskela.

– Ei ole olemassa tahoja, joita ei voisi lähestyä. Olen tehnyt projektiehdotuksia lentopalloliitossa ja mennyt rohkesti keskustelemaan kehitysehdotuksista Paralympiakomiteaan, kertoo Nora Isomäki.

Anu Haapalan seurassa organisaatio on kokenut valtavan muutoksen johtokunnan vaihtumisen ja vapaaehtoistoiminnan elvyttämisen myötä.

– Olimme tilanteessa, jossa seuralla oli useita palkattuja työntekijöitä, mutta lamaantunut seuratoiminta ja vain kolme aktiivista johtokunnan jäsentä. Nyt johtokunnassa on kahdeksan aktiivista henkilöä ja toimintaan on saatu innostuneita joukkueenjohtajia, iloitsee Haapala.

Lisää aiheesta

Johtaa kuin nainen -koulutusohjelma kirkasti tavoitteita ja antoi työkaluja johtamisen arkeen

Mentorointi vapautti kunnianhimon ja haastoi kirkastamaan tavoitteet