Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.01.2019 | Olympiakomitea

Kiinan ja Suomen välinen talviurheilun teemavuosi alkoi

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen pitää teemavuotta mahdollisuutena urheiluosaamisen ja -menestyksen lisäämiseen sekä entistä vahvempaan keskusteluyhteyteen Kiinan ja Suomen välillä.

Vuosi 2019 nimettiin Suomen ja Kiinan väliseksi talviurheilun teemavuodeksi maiden presidenttien tapaamisessa keväällä 2017. Teemavuoden ohjelma painottuu neljän teeman ympärille: 1) koulutus ja valmennus, 2) kestävä kehitys ja yhdenvertaisuus, 3) matkailu ja turismi ja 4) kilpa- ja huippu-urheilu.

Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut teemavuoden kaltaisesta talviurheiluyhteistyöstä. Teemavuosi ja Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin valmistautuminen oletettavasti lisäävät Kiinan kiinnostusta suomalaiseen talviurheiluosaamiseen.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen piti puheenvuoron Kiinan urheiluministeriön järjestämässä teemavuoden aloitusta koskevassa ”China-Finland Winter Sports Industry Seminar” -tilaisuudessa 15.1. Tilaisuus järjestettiin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön, urheiluministeri Sampo Terhon ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen Kiinan-vierailun yhteydessä.

Salonen kuvasi puheenvuorossaan suomalaista urheilun mallia, jossa huippu-urheilumenestys ja koko kansan liikunta, erityisesti lasten ja nuorten monipuolinen liike kulkevat toisiaan tukien.

– Kansalliset huiput löytyvät suuresta joukosta monipuolisesti liikkuvia lapsia ja nuoria. Samalla liikunnallinen elämäntapa on kaikkien etu. Huippu-urheilijat voivat puolestaan kannustaa liikunnan pariin. Näistä syistä on tärkeää yhdistää lasten ja nuorten liikunnan sekä yleisesti liikunnallisen elämäntavan edistäminen ja huippu-urheilumenestyksen tavoittelu, Salonen kuvasi suomalaista liikuntakulttuuria ja Olympiakomitean tavoitteita.

– Yksikään taho ei voi edistää yksin laajaa liikuntakulttuuria. Tarvitaan yhteistyötä esimerkiksi perheiden, koulujen, seurojen, kuntien, urheilujärjestöjen ja valtion välillä. Paras perusta tälle yhteistyölle on luottamus toimijoiden välillä. Luottamus taas alkaa vastuullisesta toiminnasta ja yhteisestä arvopohjasta. Siksi on tärkeää edistää ja tavoitella erityisesti hyvän hallinnon, syrjimättömyyden, kestävyyden ja rehellisyyden lähtökohtia ja arvoja koko liikuntakulttuurissa, Salonen kuvasi.

Kiinan ja Suomen suhteet ovat monella tasolla kehittyneet viime vuosina. Keskusteluyhteys on helppo aloittaa ja ylläpitää urheilun puitteissa.

– On tärkeää, että keskusteluyhteys on olemassa. Se on edellytys urheilun edistämiselle, mutta myös arvokeskustelulle. Suomessa urheilu on osa kansalaisyhteiskuntaa, ja pidän arvokeskustelua tärkeänä osana kansalaisyhteiskunnan tehtävää. Keskustelun kautta kirkastamme itsellemme arvojamme ja tuomme niitä esille myös kumppaneidemme kanssa, Salonen totesi.

 

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Mikko Salonen p. 040 541 0295

 

Lue lisää aiheesta