Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.02.2019 | Huippu-urheilu

”Koulun arjessa ymmärretään, kuinka tärkeää urheilu on” – yhteishaku toisen asteen urheiluoppilaitoksiin alkaa

Yhdeksäsluokkalaiset ovat juuri nyt valinnan edessä: mihin koulutukseen suuntaisi toiselle asteelle? Motivoituneelle ja huipulle tähtäävälle urheilijalla hyvä vaihtoehto on urheiluoppilaitos, joita Suomesta löytyy kolmekymmentä: 15 urheilulukiota ja 15 ammatillista urheiluoppilaitosta. Urheiluoppilaitoksessa kansainväliselle huipulle tähtäävä valmentautuminen on mahdollista yhdistää opiskeluun erilaisilla joustavilla opintoratkaisuilla.

 

Voittoisan nuorten leijonien jääkiekkojoukkueen kapteeni Toni Utunen on tyytyväinen omaan urheiluoppilaitokseensa. Hän opiskelee merkonomiksi Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa.

– En oikein ole innostunut lukemisesta, tykkään vähän toiminnallisemmasta opiskelusta ja siksi päädyin ammatilliselle puolelle. Koulusta ei ole mitään huonoa sanottavaa, omalla kohdallani joustot ovat toimineet todella hyvin. Aina on päässyt treeneihin ja turnauksiin, hän kertoo.

Utunen joutuu ottamaan paljon vastuuta omasta opiskelustaan, koska suorittaa opintojaan pääasiassa itsenäisesti verkko-opintoina. Tarjolla on valmiita kokonaisuuksia, mutta opettajat myös räätälöivät niitä varta vasten hänelle. Kaupallisia opintoja on helppo soveltaa erilaisiksi oppimistehtäviksi. Suurin haaste on työssäoppiminen eli ohjattu opiskelu työpaikalla, siihen pitäisi jossain kohtaa löytyä aikaa.

– Onhan tämä mennyt vähän oudosti, kun en ole oikein päässyt kouluun. Olen iloisesti yllättynyt siitä, että koulu panostaa niin paljon minuun ja valmistumiseeni. Opettajat ymmärtävät tosi hyvin, että ei vaan ole aikaa, laji vie. Urheilun ehdoilla tässä toimitaan, kuittaa Utunen.

Parasta on ilmapiiri

Samoilla linjoilla on Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskeleva Emma Rantala. Hän on rytmisen voimistelun maajoukkueen kapteeni ja keväällä ylioppilaslakkinsa saava neljännen vuoden lukiolainen.

– Koulun arjessa ymmärretään, kuinka tärkeää urheilu on. Varsinkin omassa lajissa on pakko panostaa urheiluun varhaisessa vaiheessa, kun huipulla ollaan niin nuorena. Opiskella ehtii myöhemminkin, Rantala kuittaa.

Hän on valinnut lukio-opinnot, koska aikoo suunnata joskus tulevaisuudessa lääketieteellisiin opintoihin. Myös hän arvostaa opettajien joustavuutta ja kertoo saaneensa erityisesti opinto-ohjaajalta asiantuntevaa ohjausta.

– Opon kanssa ollaan mietitty, mitä kursseja kannattaa ottaa, jos aikoo lääkikseen. Olenkin ottanut sitä ajatellen ylimääräisiä kursseja, esimerkiksi matematiikkaa ja fysiikkaa. Opolta olen saanut paljon apua opintojen järjestämiseen, kertoo Rantala.

Rytmisessä voimistelussa ei Rantalan mukaan tule kovin pitkiä poissaoloja, kisamatkat ovat pisimmillään muutaman päivän mittaisia. Silti oppikirjat kulkevat aina hänen mukanaan.

– Kursseja on mahdollista suorittaa itsenäisestikin opettajan kanssa sopimalla. Kisamatkoilla teen myös verkko-opintoja, sanoo Rantala.

– Koulussa parasta on ilmapiiri! Opiskelijoista suurin osa on urheilijoita eli kaikki ymmärtävät, että urheilun suhteen on tavoitteita ja päämääriä ja että haluaa tehdä töitä niiden eteen, hän jatkaa.

Molemmat urheilijat kannustavat hakemaan urheiluoppilaitokseen.

– Voin kyllä suositella kaikille, kenen tavoitteet urheilussa ovat kansainvälisellä huipulla, kumpikin kehuu omaa opinahjoaan.

 

Yhteishaku on nyt käynnissä:

– Urheiluoppilaitoshaku yhteishaussa 19.2. klo 8 – 12.3.2019 klo 15

– Lisätietoa: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/haku-urheiluoppilaitoksiin/ 

Haku urheiluoppilaitoksiin-materiaalia

 

Lue lisää aiheesta