Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.05.2019 | Olympiakomitea

Kansainväliset verkostot ja timanttiseksi hiottu viestintä NILE-osallistujien tuomisina

Syksyllä 2019 käynnistyvä koulutus tarjoaa viidelle suomalaiselle mahdollisuuden kehittää kansainvälisen urheiluvaikuttamisen ja –johtamisen työkaluja. Aiemmat osallistujat vakuuttavat, että koulutuksen opit ovat tulleet käyttöön. 

Pohjoismaiset olympiakomiteat sekä liikunnan ja urheilun kattojärjestöt yhdessä Hollannin kanssa järjestävät urheilujohtamisen koulutuksen (Nordic International LeadershipEducation, NILE). Suomi on nyt kolmatta kertaa mukana järjestämässä koulutusta.  

Koulutus on suunnattu liikunnan ja urheilun parissa työskenteleville urheiluvaikuttajille ja ammattilaisille, jotka jo työskentelevät tai toimivat kansallisissa tai kansainvälisissä lajiliitoissa luottamustoimessa tai operatiivisissa tehtävissä.   

Suomesta koulutukseen valitaan 5 lahjakasta ja motivoitunutta osallistujaa, joilla on edellytyksiä työskennellä urheilun kansainvälisessä päätöksenteossa.  

Viime vuonna Suomesta mukana olivat Emilia Ottela, Jaana Laurila, Sini Forsblom, Janne Salmi ja Katja Huotari 

Yhtenä koulutuksen kulmakivistä voi pitää verkostoitumista muiden maiden urheilutoimijoiden kanssa.  

– Yksi parhaita asioita oli ehdottomasti verkostoitumismahdollisuudet sekä suomalaisten, että muiden osallistujamaiden edustajien ja koordinaattoreiden kanssa. Ihmisiä oli paljon eri lajeista ja rooleista, eri kokoisista organisaatioista ja eri taustoilla, toteaa Sini Forsblom. 

Myös koulutukseen osallistunut Jaana Laurila on samoilla linjoilla. Laurilan mielestä laajat verkostot ovat edellytys kansainvälisen tason vaikuttamiselle. 

– Jos haluat vaikuttaa, sinun on päästävä kansainvälisiin verkostoihin. Se vaatii paksua nahkaa ja päämäärätietoisuutta. 

Laajojen verkostoitumismahdollisuuksien lisäksi koulutus tarjoaa työkaluja kansainvälisen tason urheiluvaikuttamiseen erityisesti viestinnän ja esiintymistaitojen näkökulmasta. Tämä olikin Janne Salmen mukaan koulutuksen parasta antia. 

– Vaikuttamiseen ja viestintään keskittyvät prosessit olivat todella opettavaisia, silmiä avaavavia, sekä myös hyvissä määrin hauskoja. Tuli opittua paljon! 

Emilia Ottela jakaa Salmen mielipiteen. 

– Oppina jäi erityisesti mieleen oman henkilökohtaisen brändin merkitys sekä puheiden pitämisen ja esiintymisen taidon kehittämisen tärkeys. 

Ohjelmaan kuuluu myös opintomatka Sveitsin Lausanneen, tutustumaan kansainvälisten urheilujärjestöjen arkeen. Viime vuoden ohjelman kautta osallistujat pääsivät tutustumaan mm. Kansainvälisen Olympiakomitean, ANOC:inkansainväliseen kattojärjestö GaisfiinEuroopan yleisurheiluliittoon sekä valitsemiensa kansainvälisten urheiluliittojen toimintaan. 

Koulutuksen ohella suomalaisille osallistujille järjestetään henkilökohtainen mentorointi- ja sparrausohjelma. Edellisellä koulutuskaudella mentoreina toimivat suomalaisen urheiluliikkeen huippuosaajat sekä johtajat Sari Essayah, Birgitta Kervinen, Tiina Kivisaari, Risto Nieminen, Mikko Salonen ja Taru Tujunen. Mentoreiden tehtävänä on syventää koulutuksesta ammennettuja oppeja, sekä tuoda mukaan oman kokemuksen kautta kerrytettyä tietotaitoa kansainvälisestä urheiluvaikuttamisesta. Mentorointiohjelma keräsikin suurta ylistystä osallistujien keskuudessa. 

– Toisin kuin muut maat, Suomen Olympiakomitea organisoi NILE -koulutuksen rinnalle Mentor -ohjelman, johon oltiin hyvin tyytyväisiä ja josta muiden maiden osallistujat olivat erittäin kateellisia, naurahtaa Katja Huotari. 

 

Lue lisää koulutusohjelmasta ja tutustu hakuprosessiin ällä. 

Lisätietoa koulutuksesta:
Karoliina Ketola, karoliina.ketola
@olympiakomitea.fi 

#NILEFIN #Suomivaikuttaa #LeadtheChange 

Lue lisää aiheesta