Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.02.2020 | Huippu-urheilu

”Suosittelen kaikille, jotka haluavat katsoa urheilukortinkin” – urheiluoppilaitoksessa urheilun ja opiskelun yhdistäminen on joustavaa

Miten parhaiten yhdistää tavoitteet urheilussa ja opinnoissa yläkoulun jälkeen? Yhteishaku toisen asteen opintoihin on alkanut ja motivoituneelle ja huipulle tähtäävälle urheilijalle hyvä vaihtoehto on urheiluoppilaitos: urheilulukio tai urheiluamis. Näissä opinahjoissa kansainväliselle huipulle tähtäävä valmentautuminen on mahdollista yhdistää opiskeluun erilaisilla joustavilla opintoratkaisuilla.

Yleisurheilija Aada Aho opiskelee ensimmäistä vuotta Kerttulin lukiossa Turussa. Haku urheiluoppilaitokseen oli hänelle selvä valinta yläkoulun jälkeen.

– Asun Raisiossa, mutta halusin Kerttuliin nimenomaan urheilulinjan takia. Täällä pystyn hyödyntämään urheiluakatemian aamutreenejä ja yhdistämään urheilun ja opinnot paremmin, hän toteaa.

Hän kertoo, että yläkouluun verrattuna lukio on paljon rankempaa, joten urheilijalle joustot ja mahdollisuus opintoajan pidentämiseen tulevat tarpeeseen.

– Olen suunnitellut käyväni lukion neljään vuoteen. Olen saanut jo ensimmäisenä vuonna helpotusta opintoihin myös sillä, että urheilusta saa kurssisuorituksia, jolloin voin jättää joitain kursseja valitsematta.

Aho ei ole tehnyt vielä suunnitelmia kovin pitkälle, mutta jatko-opinnot tulevat jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.

– Katsotaan, mitä seuraavat vuodet tuovat tullessaan urheilun suhteen. Välivuosi on mahdollinen, jos kaikki menee hyvin. Yliopisto-opinnot kiinnostavat sitten joskus.

Ahon mukaan parasta koulussa on ilmapiiri. Opettajat ovat osaavia ja suhtautuvat esimerkiksi poissaoloihin hyvin. Koulussa on samanhenkistä porukkaa ja kavereita saa helposti. Hän suosittelee urheiluoppilaitosta kaikille, joilla on tavoitteita urheilussa.

– Urheilulukio on hyvä paikka niille, jotka haluavat tosissaan katsoa urheilukortinkin.

Urheiluamis on hyvä vaihtoehto

Jääkiekkoilija Otto Mykrän valinta yläkoulun jälkeen oli ammatillinen oppilaitos OSAO Oulussa. Hän opiskelee ensimmäistä vuotta tavoitteenaan valmistua kolmen vuoden opintojen jälkeen merkonomiksi. OSAO oli Kärppien B-junioreissa pelaavalle Mykrälle luonteva valinta.

– Liiketalous tuntui hyvältä valinnalta ja kun en ole niin lukumiehiä, niin lukio ei ollut minulle oikein vaihtoehto.

Valmistumisen jälkeen Mykrän tavoitteena on panostaa urheiluun. Myös jatko-opinnot kiinnostavat.

– Jos urheilu menee suunnitelmien mukaan, niin aion panostaa siihen täysillä. Sitten jos ei, niin suunnitelmissa on joku jatko-opiskelupaikka. Ehkä jatkan liiketalouden puolella tai liikunnan alalla.

Myös Mykrä arvostaa koulun joustavuutta urheilun suhteen. Hän on toistaiseksi selvinnyt vähillä poissaoloilla, vaikka toisinaan pelimatkoille lähtö tarkoittaa poissaoloa perjantaisin.

– Koulu joustaa kyllä ja hyvällä yhteistyöllä opettajien kanssa saa opinnot hoidettua. Hyvää täällä on myös se, että voin hyödyntää urheiluakatemian aamujäitä, hän kertoo.

– Hyvä paikka tämä on ollut. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen sujuu mielestäni hyvin ja molemmille jää aikaa tarpeeksi.

 

Yhteishaku on nyt käynnissä:

Lue lisää aiheesta