Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.05.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 21/2021: Suomalaiskelaajat kovassa vedossa EM-kisoihin

Leijonat on selvittänyt tiensä MM-kisojen pudotuspelivaiheeseen. Mennyt viikko toi Tokion olympiakisoihin maapaikan skeet-ammunnassa ja henkilökohtaisen paikan uimari Fanny Teijonsalolle. Ursula Wikström oli toinen golfin Euroopan kiertueella. Yleisurheilijoiden lupaava alkukausi jatkuu sekä vammattomissa että paralympialajeissa, joissa kilpaillaan tällä viikolla EM-mitaleista.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kroatiassa käytävien EM-kisojen menneen viikon suomalainen kohokohta oli Eetu Kallioisen EM-pronssi skeetissä. Se takasi Suomelle myös toisen maapaikan skeetiin Tokion olympiakisoihin. Samalla ampumaurheilusta tuli jo neljäs kesäolympialaji, jossa suomalaiset ovat juhlineet EM-mitalia alkuvuoden aikana. Naisissa Heidi Hämäläinen oli 20:s. Kivääripuolella olympiapaikat sen sijaan karkasivat, ja parhaaksi suomalaissijoitukseksi tuli Aleksi Lepän 15:s tuloksella 1175 pienoiskiväärin asentokilpailussa. Ilmapistoolissa Joonas Kallio oli 24:s tuloksella 575. Tällä viikolla ammutaan vielä trapit.

Beach volley: Kaksi ottelua voittaneet ja kaksi hävinneet Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen jakoivat sijaa 17 maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Venäjällä. Tällä viikolla kiertue jatkuu Ostravassa.

Golf: Ursula Wikström jäi lyönnin uusinnasta ja sijoittui toiseksi Euroopan kiertueella Italiassa. Suomalaispanos oli muutenkin vahva: Sanna Nuutinen 10:s, Tiia Koivisto 16:s, Elina Nummenpää 40:s ja Krista Bakker 43:s. Miehissä Tapio Pulkkanen oli 19:s ja ET-debytantti Lauri Ruuska 25:s Tanskassa, Mikko Korhonen ja Janne Kaske jäivät cutiin. Matilda Castrén pelaa tällä viikolla kauden toisessa major-turnauksessa, US Openissa. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Saksassa, naisten Ranskassa.

Jousiammunta: Tällä viikolla kilpaillaan EM-kisat Turkissa. Tähtäinjousella jaossa on myös olympiapaikka neljälle miehelle ja neljälle naiselle.

Nyrkkeily: Keväällä 2020 Lontoossa keskeytettyä Euroopan olympiakarsintaturnausta jatketaan vihdoin perjantaista eteenpäin Pariisissa. Suomalaisista mukana ovat vielä Mira Potkonen ja Muhammad Abdilrasoon.

Olympiasoutu: Maailmancup-kausi jatkuu tällä viikolla Italiassa.

Painonnosto: Vuonna 2003 syntynyt Aino Luostarinen sijoittui 71-kiloisissa seitsemänneksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Uzbekistanissa. Luostarisen yhteistulos oli 200 kiloa (87+113).

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki kymmenenneksi mäkisessä yhden päivän Mercan Tour Classic Alpes-Maritimes -kilpailussa Ranskassa maanantaina. Sunnuntaina hän aloitti kahdeksan etapin Criterium de Dauphine -etappiajon Ranskassa tulemalla maaliin pääjoukossa 55:ntenä.

Ratamelonta: Puolassa kilpaillaan EM-mitaleista tällä viikolla.

Ratsastus: Tokion olympiakisoihin jo valittu Henri Ruoste sijoittui kuudenneksi sekä lauantain Grand Prix’ssä että sunnuntain vapaaohjelmassa viiden tähden kouluratsastuskilpailussa Ranskassa.

Rullalautailu: Italiassa kilpaillaan tällä viikolla streetin MM-mitaleista. Se on myös viimeisiä mahdollisuuksia vaikuttaa olympiarankingiin.

Tennis: Emil Ruusuvuori taipui avauskierroksella ATP250-turnauksessa Italian Parmassa, joten hän lähti kauden toiseen major-turnaukseen, Ranskan avoimiin, ilman voittoja massakaudelta. Myös Ranskassa taival päättyi avauskierrokselle. Ranskassa pelaavat suomalaisista vielä Henri Kontinen nelinpeliä ja Laura Hietaranta junioreissa. Otto Virtanen ylsi parhaana suomalaisena puolivälieriin ITF-kiertueen turnauksessa Kouvolassa. Nelinpelissä Eero Vasa ylsi virolaisparinsa kanssa välieriin. Tällä viikolla pelataan Helsingissä.

Uinti: Perinteinen Mare Nostrum -kiertue käynnistyi Monacosta. Suomalaisittain kovin temppu oli Fanny Teijonsalon uima SE-aika 24,77 50 metrin vapaauinnin puolivälierissä, sillä aika oli täsmälleen Tokion olympiakisojen A-raja. Välierissä Teijonsalo oli neljäs ajalla 25,14. Lähelle olympiarajaa pääsi – jälleen – Mimosa Jallow sadan metrin selkäuinnissa noteerauksellaan 1.00,48, joka riitti kakkossijaan. Kiertue jatkuu tällä viikolla Canet’ssa ja Barcelonassa.

Yleisurheilu: Maria Huntington vankisti otettaan Tokion olympiarankingissa ottelemalla pisteet 6318 ja sijoittumalla neljänneksi perinteisessä seitsenottelussa Itävallan Götzisissä. Ulkomailla saatiin myös lupaava suomalainen esteaika, kun Eemil Helander juoksi ajan 8.45,96 Manchesterissä. Kotimaassakin kulki: Elmo Lakka avasi kautensa juoksemalla pika-aidat 13,57 Lahdessa. Helsingissä Kristiina Mäkelä hyppäsi kolmiloikkaa 14,20, Vaasassa Tommi Holttinen ja Mikko Paavola seivästä 564 sekä Juho Alasaari 554. Heittolajeissa Silja Kosonen voitti moukarikilpailun Somerolla tuloksella 70,85 ja Aaron Kangas tuloksella 74,46, keihäskesän avauksessa Vantaalla puolestaan Lassi Etelätalo heitti 81,28, Toni Kuusela 80,65 ja Topias Laine ensimmäistä kertaa yli 80 metrin, 80,17. Aleksi Ojala käveli Urjalassa 35 kilometriä aikaan 2.34.00. Tällä viikolla ohjelmassa on muun muassa GP-kauden avauskilpailu Jyväskylässä keskiviikkona.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Azerbaidzhanin GP-kilpailulla.

Ralli: Kauden viides MM-ralli on ohjelmassa tällä viikolla. Tapahtumapaikkana on Italia.

Paralympialajit

Maalipallo: Suomessa käydään tällä viikolla B-sarjan EM-kisat. Suomi tähtää naisissa kolmen parhaan joukkoon, mikä takaisi nousun A-tasolle.

Pöytätennis: Sloveniassa pelataan tällä viikolla karsintaturnaus Tokion paralympialaisiin.

Triathlon: Liisa Liljan on määrä aloittaa kautensa World Paratriathlon Seriesin osakilpailulla Isossa-Britanniassa viikonloppuna.

Yleisurheilu: Suomalaisten ratakelaajien huippuvauhti jatkui vielä perinteisen Sveitsin-kierroksen päätöskilpailussa, Daniela Jutzelerin muistokisoissa Arbonissa. Toni Piispanen kelasi 200 metrillä uudet T51-luokan SE-lukemat 37,53 ja voitti selkeästi. Satasella Piispanen oli toinen ajallaan 23,10. T54-luokassa Leo-Pekka Tähti voitti sata (14,08) ja 200 metriä (24,95), minkä lisäksi 400 metriltä tuli kakkossija SE-aikaa kutitelleella ajalla 46,90. Esa-Pekka Mattila täydensi kolmossijoillaan satasella (14,64) ja kakkosella (25,51). Henry Manni voitti T34-luokassa satasen (15,89) ja oli 800 metrillä toinen (1.41,91). Tällä viikolla tavoitellaan EM-mitaleita Puolassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Historialliseen EM-lopputurnaukseen valmistautuva Huuhkajat taipui lauantaina vieraissa Ruotsille maalein 0-2. Perjantaina EM-kisojen kenraaliharjoituksessa vastassa on kotona Viro.

Jääkiekko: Leijonat juhli viikon neljästä ottelustaan neljää voittoa MM-kisoissa Latviassa. Norja, Italia ja Saksa kaatuivat varsinaisella peliajalla, Latvia jatkoajalla. Tiistaina on edessä vielä alkusarjan päättävä ottelu Kanadaa vastaan ennen loppuviikon pudotuspelejä, joihin Suomi on jo varmistanut paikkansa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta