Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Urasiirtymä

Urheilu-uran tulee tukea hallittua urasiirtymää.

Urasiirtymä tarkoittaa vaihetta, jossa urheilija lopettaa tavoitteellisen huippu-urheilun ja siirtyy seuraavaan uravaiheeseen. Urheilu-ura on ollut investointi oman osaamisen kehittämiseen. Urheilusta opitut taidot ovat hyödynnettävissä tulevissa opinnoissa ja työelämässä.

Huippu-urheilujärjestelmän vastuu urheilijoista

Kilpa- ja huippu-urheilijoiden urasuunnitteluun ja kouluttautumiseen urheilu-uran aikana on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota. Huippu-urheilujärjestelmä haluaa kantaa vastuuta urheilijasta kokonaisvaltaisesti ja edistää urheilijoiden kouluttautumista ja työllistymistä urheilu-uran aikana ja sen jälkeen.

Suomessa huippu-urheilijoiden kouluttautumisen ja urasuunnittelun valtakunnallisesta koordinaatiosta ja kehittämistyöstä vastaa Suomen Olympiakomitea yhteistyössä urheiluakatemioiden, lajiliittojen, muiden urheilujärjestöjen, oppilaitosten, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä urheilijoiden ja valmentajien kanssa.

Huippu-urheiluyksikön tuki urasiirtymävaiheessa olevalle urheilijalle

Urasiirtymäkeskustelu, huippuvaiheen kaksoisuratiimin tuki

Huippuvaiheen kaksoisuratiimi on yhteydessä Olympiakomitean tukiurheilijaan sen jälkeen, kun hän on ilmoittanut huippu-urheilu -uransa päättymisestä. Urasiirtymäpuhelun yhteydessä urheilijalla on mahdollisuus keskustella elämäntilanteestaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan sekä kertoa mahdollisista toiveistaan ja tuen tarpeistaan esimerkiksi opiskeluun tai työuraan liittyen.

Kaksoisuraseminaari ja urheilijaillallinen

Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelma järjestää vuosittain syyskuussa huippuvaiheen kaksoisuraseminaarin, jossa käsitellään teemaa laaja-alaisesti. Kaksoisuraseminaarin yhteydessä pidetään myös urheilijaillallinen, jonne kutsutaan parin edellisen vuoden aikana huippu-urheilu -uransa lopettaneita tukiurheilijoita keskustelemaan ja nauttimaan hyvästä ruoasta.

Olympiakomitean urheilupsykologin tuki

Olympiakomitean tukiurheilijat voivat olla yhteydessä Olympiakomitean psyykkisen valmennuksen asiantuntijaan Robert Päkkiin myös urasiirtymävaiheessa. Urheilija voi ottaa itse suoraan yhteyttä Robertiin tai pyytää urasiirtymäkeskustelun aikana huippuvaiheen kaksoisuratiimin jäsentä välittämään Robertille yhteydenottopyynnön.

Olympia- ja Paralympiakomitean urheilijavaliokuntien vertaistuki

Olympiakomitean urheilijavaliokunnan ja Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan jäseniltä voit saada vertaistukea ja vastauksia mieltäsi askarruttaviin kaksoisuraa ja urasiirtyvää koskeviin kysymyksiin. Ota rohkeasti yhteyttä: urheilijavaliokunta@olympiakomitea.fi tai urheilijavaliokunta@paralympia.fi

Opinto- ja uraohjaus

Urheiluakatemioiden perustehtäviin kuuluu opinto- ja uraohjauksen tarjoaminen jäsenurheilijoilleen. Urheiluakatemiat kehittävät yhdessä oppilaitosten kanssa kaksoisuramalleja omissa toimintaympäristöissään sekä koordinoivat urheilijoiden joustavia työmahdollisuuksia.

Muutamat korkeakoulut tarjoavat akatemiaurheilijoille mahdollisuuden urheiluakatemiaopintoihin, jotka on mahdollista sisällyttää osin tai kokonaan osaksi tutkintoa. Opinnot on suunniteltu opiskelevan urheilijan valmentautumista ja opiskelua tukevaksi kokonaisuudeksi, jossa pureudutaan urheilijan hyvinvointiin, yhteistyösuhteisiin sekä urasuunnitteluun. Esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun 15 opintopisteen laajuinen opintokokonaisuus on tarjolla verkko-opintoina kaikkien urheiluakatemioiden urheilijoille, https://www.jamk.fi/fi/Koulutus/urheiluakatemia/

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön opiskeluapurahat

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön (URA) tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattiin valmistumista ja pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa päättäneiden urheilijoiden koulutus. Tarkoitustaan säätiö toteuttaa jakamalla vuosittain opiskeluapurahoja kansainväliseen menestykseen tähtäävien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun. Apurahojen hakuaika on syyskuussa ja hakijat saavat tiedon päätöksestä marraskuun aikana. Apuraha myönnetään lukuvuodeksi kerrallaan ja täyden apurahan suuruus on 3000 euroa.

IOC Athlete365 Career+

Kansainvälisen olympiakomitean urheilijavaliokunta koordinoi Athlete365 Career+ -ohjelmaa, joka on tarkoitettu auttamaan urasiirtymävaiheessa olevia ja siihen valmistautuvia urheilijoita. Tavoitetta toteutetaan verkossa jaettavien materiaalien ja verkkokoulutusten avulla.

Artikkeleita:

Entinen huippu-urheilija voi olla työnantajalle kultakimpale – Silja Kanerva sai purjehdusuraltaan oppeja juristin ammattiin: ”Sieltä tuli kyky katsoa epäonnistumisten ohi”

Urheilijan ammatin arvostuksessa edelleen paljon työtä: ”Urheilu voi fiksusti hoidettuna olla tuottoisakin ammatti”

Urheilua, opiskelua ja työelämää – kaksoisuraa voi toteuttaa monella tavalla

Urheilija työmarkkinoilla

Tutkimuksia:

Sami Mustonen 2016: TALVILAJIEN YKSILÖURHEILIJOIDEN URATARINOITA –kerronnallinen tutkimus huippu-urheilijoiden siirtymästä urheilu-uralta työelämään

Lisätietoa:

Olympiakomitean kaksoisuratiimi

Juha Dahlström
Huippu-urheilukoordinaattori, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA
p. 0400 910972
juha.dahlstrom(a)urhea.fi

Jarno Parikka
Asiantuntija, urheiluakatemiaohjelma
p. 040 8216555
jarno.parikka(a)olympiakomitea.fi

Laura Tast
Asiantuntija, urheiluakatemiaohjelma
p. 050 5548040
laura.tast(a)olympiakomitea.fi

Jukka Tirri
Opiskelijahuippu-urheilun erityisasiantuntija
p. 044 7800213
jukka.tirri(a)olympiakomitea.fi