Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.02.2021 | Huippu-urheilu

Urheiluoppilaitoksissa opiskellaan urheilun ehdoilla – yhteishaku toisen asteen opintoihin alkaa

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkaa ja moni yhdeksäsluokkalainen pohtii mihin suuntaisi peruskoulun jälkeen. Tavoitteellisesti urheilevalle nuorelle urheiluoppilaitos on hyvä vaihtoehto. Suomessa toimii 15 urheilulukiota ja 16 urheiluamista. Näissä opinahjoissa valmentautuminen on mahdollista yhdistää opiskeluun erilaisilla joustavilla opintoratkaisuilla.

Arttu Mattila on Suomen lupaavimpia korkeushyppääjiä ja kirjoituksiin valmistautuva neljännen vuoden lukiolainen. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen on onnistunut hyvin Jyväskylässä Schildtin urheilulukiossa opiskelevalle urheilijalle. Mattila kiittää erityisesti koulun joustavuutta, joka tuo vapautta niin urheiluun kuin opiskeluunkin.

– Koulussa ymmärretään urheilua. Mahdollisuus harjoitella koulupäivän aikana tuo iltoihin lisää aikaa ja ehtii tehdä kouluhommia. Se helpottaa omaa elämää ja pitää pään kasassa.

Mattila tekee päivässä yhdestä kahteen harjoitusta. Kahden treenin päivät ovat kiireisiä, mutta hyvin rytmitettyjä.

– Perusrakenteeltaan päivä menee niin, että aamupalan jälkeen lähden klo 8 alkaviin päivän ensimmäisiin treeneihin. Sieltä menen koululle syömään, sitten on oppitunnit. Koulupäivän jälkeen pääsen kotiin syömään ja tekemään läksyt. Illan hyppytreeni on vuorossa klo 19. Sen jälkeen ohjelmassa on enää iltapala ja nukkumaan meno, hän kuvailee.

Erityisesti lukiotaipaleen alussa opinto-ohjaaja oli tärkeä tuki opintosuunnitelman teossa. Mattila kertoo saaneensa vinkkejä myös vanhemmilta opiskelijoilta.

– Opoilla on näkemystä ja he tietävät, mikä on järkevää. Ensimmäisen vuoden opintoja painotettiin ja tututkin sanoivat, että alkuun kannattaa tehdä riittävästi kursseja, koska sitten myöhemmin helpottaa. Nämä viimeiset vuodet ovat olleet kevyempiä, kun ensimmäisenä vuonna opiskelutahti oli tiiviimpi.

– Olen tosin lukenut kaikki pitkät matikat ja fysiikat, joista tulee niin paljon kursseja, että on minulla kuitenkin ollut aika paljon koulua. Silti tämä on ollut ihan rentoa, eikä liian iso taakka. Suosittelen ehdottomasti kaikille urheileville ysiluokkalaisille, minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa, kiittää Mattila.

Lähiaikojen suunnitelmat ovat myös nuorella miehellä selvät. Haku jatko-opintoihin ja syksyllä armeijan harmaisiin. Urheilun suhteen tähtäimessä ovat tulevana kesänä Norjassa kisattaviin nuorten EM-kisoihin.

– EM-kisat ovat nyt päätähtäin ja sinne panostetaan täysillä. Olisi hienoa päästä mitaleille siellä.

 

Yhteishaku alkaa:

Artikkelin kuvassa Arttu Mattila Nuorten olympialaisissa Buenos Airesissa 2018.

Lue lisää aiheesta