Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.04.2021 | Olympiakomitea

Miten teidän kunnassanne liikutaan 10.5.?

Unelmien liikuntapäivänä kunnat voivat kannustaa asukkaitaan liikkumaan ja tarjota heille monipuolisia liikkumisen mahdollisuuksia myös poikkeuksellisena aikana. Lisäksi henkilöstöä voi aktivoida yli toimialarajojen sekä läsnä että etänä!

Kunnilla on tärkeä rooli liikkumisen mahdollistajana ja korona-aikana niiden merkitys on korostunut entisestään. Kuntalaisen näkökulmasta kuluneen vuoden aikana kaikki päivät eivät ole olleet Unelmien liikuntapäiviä. Tutut liikuntapaikat ovat ehkä olleet suljettuina, ryhmät ovat olleet tauolla eikä liikkumaan ole aina päässyt itselle tyypillisellä tavalla. Monet ovat siirtäneet liikuntaharrastuksensa ulos. Kuntien tarjoamat ja ylläpitämät ulkoliikuntakohteet, reitit ja ladut ovat mahdollistaneet monipuolisen ja terveysturvallisen liikkumisen myös poikkeuksellisena aikana. Ulkoilu ja retkeily ovatkin kasvattaneet suosiotaan merkittävästi.

– Kunnat ovat tiedottaneet ja kannustaneet kuntalaisia ulkoiluun laajasti pandemian aikana. Haastamme kuntia jatkamaan hyvää työtä ja kertomaan eri kanavissaan kuntalaisten käytössä olevista lähiliikuntapaikoista, ulkoilu- ja retkikohteista sekä pyöräily- ja kävelyreiteistä, Kuntaliiton erityisasiantuntija Mari Ahonen-Walker kannustaa.

Yhdessä liikkuen ja osallistaen

Päiväkodeilla, kouluilla ja muilla oppilaitoksilla on merkittävä rooli lasten ja nuorten arjen liikunnallistamisessa. Etäopetukseen siirtyminen on kuitenkin tuonut haasteita liikkeen ylläpitämiseen. Toisaalta luovilla ratkaisuilla liikettä voi lisätä arkeen jopa huomaamatta ja liikkumisen voi sisällyttää osaksi normaalia päivää.

– Olisi upeaa, jos esimerkiksi varhaiskasvatuksessa suunniteltaisiin Unelmien liikuntapäivän tekemisiä yhdessä lasten kanssa. Näin keväällä luonto tarjoaa paljon mahdollisuuksia liikkumiseen. Samalla myös aikuiset saavat omaa fyysistä aktiivisuutta lisättyä, Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman asiantuntija Nina Korhonen kannustaa.

Kansalliset liikkumisohjelmat liikuttavat koko väestöä ja eri-ikäisiä kuntalaisia ympäri Suomen. Niiden laatimia tukimateriaaleja kannattaa kunnissa hyödyntää liikkeen lisäämiseksi eri toimialoilla Unelmien liikuntapäivänä ja vuoden kaikkina muinakin päivinä.

Voimaa Vanhuuteen -kokeilut

Korona-aika on nostanut monessa kunnassa erityisen huolen ikäihmisten liikkumisesta. Tähän haasteeseen ovat tarttuneet mm. Ikäinstituutin koordinoimat Voimaa vanhuuteen -oppimisverkostot. Tavoitteena on käytännön kokeilujen kautta kehittää oman kunnan iäkkäiden liikuntatoimintaa ja tiivistää yhteistyötä kuntien ja järjestöjen välillä.

Viime vuoden etäjumppakokeilu osoitti, että järjestöistä löytyy osaavia ihmisiä, jotka haluavat olla mukana kehittämässä ja tarjoamassa jäsenille uudenlaista toimintaa. Kuntakokeiluiden perusteella onnistumisen avaimiksi löytyivät yhteistyön lisäksi jalkautuminen, kuunteleminen ja henkilökohtaisuus.

– Alueellisissa oppimisverkostoissa kunnat ovat ennakkoluulottomasti ideoineet ja toteuttaneet uusia tapoja innostaa ikäihmiset liikkumaan poikkeusoloissa. Esimerkiksi Imatralla järjestettiin parvekejumppaa, Laukaalla opiskelijat ohjasivat etäjumppaa ja Paimiossa järjestettiin viikoittainen Kaamoskävely urheiluseuran lämmitetyllä tekonurmikentällä, Voimaa vanhuuteen -ohjelmakoordinaattori Pirjo Kalmari kertoo.

Voimaa vanhuuteen -osallistujakyselyn mukaan ryhmäliikunta tukee iäkkäiden fyysistä toimintakykyä, kohentaa mielialaa ja lisää sosiaalista aktiivisuutta. Etäjumppaajat kokivat arjen askareiden helpottuneen ja hyvinvointinsa lisääntyneen. Etäjumppalähetyksissä syntyi tunne siitä, että kuuluu ryhmään.

Unelmien liikuntapäivänä Ikäinstituutti kannustaa kuntia järjestämään ikäihmisten etä-, parveke-, ja pihajumppia ja somettamaan niistä!

Arjen aktivointia Helsingissä

Helsingin kaupunki käynnistää toukokuun alussa noin kolmen viikon kestävän kampanjan ikäihmisten arkiliikkumisen lisäämiseksi. Tavoitteena on kasvattaa ikäihmisten liikkumisen arvostusta ja laajentaa ymmärrystä konkreettisten arkitekojen vaikutuksista toimintakykyyn. Kampanjasta viestitään monikärkisesti sekä suoraan ikäihmisille että välillisesti myös heidän läheisilleen.

Tammikuussa 2021 Helsingin kaupunki Suomen Aktiivisimmaksi Työpaikaksi. Unelmien liikuntapäivänä kaupunki keskittyy oman henkilöstönsä aktivoimiseen.

– Moni on kaivannut yhteistä hauskanpitoa työkavereiden kanssa, vinkkejä työnkuormituksen vähentämiseen ja vaihtelua etäpäätteellä istumiseen. Kannustamme lisäämään arkiliikuntaa esimerkiksi aktivoimalla työpäivää ja miettimään liikunnallisia työmatkatapoja, Helsingin kaupungin liikkumisohjelman projektikoordinaattori Marjo Rantala sanoo.

Helsingin kaupungin vinkit työpäivän aktivoimiseen:

  • Työmatka kävellen tai pyörällä. ”Työmatka” on myös mahdollista etätyössä.
  • Sykkeen kohotus rappusissa hissin käytön sijaan
  • Työn tauotus, venyttely tai mindfulness-harjoitteet taukojumppaohjelman tahdissa
  • Työpuhelut seisten aina kun mahdollista
  • Kävelykokoukset
  • Kokousten aktivoiminen, esim. puheenvuorot seisten
  • Aamun aloittaminen yhteisellä jumppahetkellä
  • Liiku ihan miten vaan

#unelmienliikuntapäivä 10.5.

Unelmienliikuntapaiva.fi -sivustolta löytyy lisää vinkkejä siitä, mitä eri toimialoilla Unelmien liikuntapäivänä voi tehdä. Käy hakemassa inspiraatiota ja poimimassa ideat päivää varten! Voit lähettää myös omia liikkumaan kannustavia sivustoja tai sisältöjä osoitteeseen ulp@olympiakomitea.fi. Lisäämme ne sivuille muiden innostamiseksi ja hyödynnettäväksi.

Lisätietoja ja ohjeet osallistumiseen: www.unelmienliikuntapäivä.fi

Somessa: Instagram, Facebook, Twitter

Artikkelin kuva: Kuntaliitto

Lue lisää aiheesta