Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.06.2021 | Seuratoiminta

Minun seurani – Maria Huntington kiittää seuraansa: ”Ilman Tampereen Pyrintöä en olisi tässä pisteessä”

Seuratoiminta on Suomen suurin kansanliike ja siihen osallistuu kaiken kaikkiaan lähes 1,8 miljoonaa suomalaista – aina seuratoimijoista ja -työntekijöistä harrastajiin sekä huippu-urheilijoihin. Artikkelisarjassamme nostamme esiin suomalaisten urheiluseurojen urheilijoita ja heidän seuratarinoitaan. Mille seuroille suomalaisten huippu-urheilijoiden seurasydän sykkii? Annetaan urheilijoiden kertoa itse. 

Tampereen Pyrinnön 24-vuotias moniottelija Maria Huntington kuuluu tänä päivänä Suomen yleisurheilutaivaan kirkkaimpiin tähtiin. Seura on kulkenut Huntingtonin matkassa läpi tämän urheilijapolun.

Palo urheiluun ja liikuntaan syttyi Huntingtonilla jo varhain. Kilpaileminen on aina tuntunut luontevalta ja mielekkäältä.

– Eskari-ikäisenä pelasimme ja leikimme todella paljon ryhmämme kanssa. Parastahan oli, jos voitto sattui omalle tai joukkueen kohdalle tai, kun pääsin juoksemaan muita pakoon ja karistamaan porukan kannoiltani. Eli kyllä minusta on sellaista kilpailijan sielua löytynyt pienestä pitäen, Huntington nauraa.

Into liikkua ja kilpailla vei Huntingtonin 9-vuotiaana Tampereen Pyrinnön yleisurheilukouluun. Liikunnallisen juniorin lahjakkuus tunnistettiin ja hiljalleen halu kehittyä urheilijana kasvoi. Huntingtonin mukaan yksikään yksittäinen laji ei koskaan osoittautunut selväksi suosikiksi tai tulostasoltaan muita vahvemmaksi.

Monipuolinen lajiosaaminen ja tasainen tulostaso alkoivat kantaa hedelmää otteluissa – ja sille tielle Huntington jäi. Itävallan Götzisissä järjestetyssä moniottelutapahtumassa Huntington kilpaili juuri käynnistyneen kauden avausottelunsa. Lähes ennätyspisteidensä (6339) tuntumaan otellut Huntington sijoittui kovatasoisessa kilpailussa neljänneksi 6318 pisteen tuloksella.

– Vaikka kaikki lajit eivät sujuneetkaan tasaisesti, oli tämä Tokion olympiapaikan kannalta tärkeä ottelu. Kokonaisuudessaan tulos antaa tämän kisakauden ja olympialaisten kannalta tekemisestäni hyvää osviittaa sekä minun että valmentajani (Matti Liimatainen) mielestä, Huntington summaa.

Seura ei ole koskaan jättänyt yksin

Tampereen Pyrinnön seurayhteisö saa Huntingtonilta kiitosta.

– Olen puhunut avoimesti taustoistani ja perheemme taloudellisista haasteista. Se tuki, mitä olen seuralta saanut läpi urani, on ollut korvaamatonta. Seura on aina antanut henkistä tukea ja tsemppiä tilanteessa kuin tilanteessa. Koskaan ei ole tullut sellainen olo, että jäisi yksin.

Tampereen Pyrinnön ilmapiiriä Huntington kuvailee ytimekkäästi yhdellä sanalla: turvallinen. Seuran harjoituksiin, kilpailuihin ja tapahtumiin on aina ollut mukava osallistua.

– Seuramme yhteisö on sellainen, että välillä unohdan täysin kilpailevani yksilölajissa. En ole koskaan kokenut olevani yksin – on tilanne ollut mikä tahansa. Ilmapiiri on aina ollut lämmin ja avoin.

Huntington korostaa, että Pyrinnössä on aina ollut selkeästi nähtävillä jatkumo harrastajasta huippu-urheilijaksi asti.

– Tämä on myös sellainen juttu, joka on hitsannut seuraa vahvasti yhteen. Muistan myös itse junnuna seuranneeni kentällä ja hallilla silloisia lajin huippuja. Esikuvat ovat näkyneet seurassa vahvasti ja tämä on mielestäni ollut aina tosi hieno ja inspiroiva juttu.

Seuran ihmiset ja arvot kulkevat mukana seuran logon kautta

Pyrinnön kisa-asun pukeminen on ollut Huntingtonille aina kunnia-asia. Pyrinnön punaista seuran urheilijat kantavat pääsääntöisesti SM-kilpailuissa.

– Pukiessani seura-asun päälle, unohtuu ikään kuin kaikki lajin yksilöllisyys. Pyrinnön vaatteissa edustan paljon isompaa kokonaisuutta kuin vain itseäni ja tuloksiani. Seuran ihmiset ja arvot kulkevat seuran logon kautta mukanani siinä, mitä teen.

Seuran yhteisöllisyys korostuu vahvasti myös kilpailuissa, joissa kilpaillaan joukkueina.

– Erityisesti SM-viestit ovat kilpailuja, joissa seuran ja yhteisön merkitys korostuu. Kisoihin lähdetään porukalla ja yhteisiä onnistumisia juhlistetaan koko seuran voimin.

– Ja onhan näistä kisoista jäänyt käteen kaikenlaisia hauskoja muistoja. Halu edustaa seuraa on ollut aikanaan niin kova, että junnuina värjäsimme joukkueemme kesken kasvot puoliksi punaisiksi ja valkoisiksi. Vaikka saimme osaksemme osittaista ihmettelyä, ottivat nuoremmat näistä maalauksista myös inspiraatiota tulevina vuosina, Huntington muistelee.

Vapaaehtoisten seuratoimijoiden intohimo ja palo saavat Huntingtonilta kiitosta

Seurayhteisö on antanut Huntingtonille paljon – niin urheilun onnistumisia, ikimuistoisia hetkiä kuin elinikäisiä ystäviä. Erityisen kiitoksen Huntington antaa seuran toiminnanjohtajalle Jarmo Hakaselle ja seuran urheilutoimenjohtajalle Elisa Hakaselle.

– Ilman seurayhteisöä en olisi tässä pisteessä. Jarmo ja Elisa ovat olleet korvaamaton tuki läpi urheilijan polkuni.

– Suuri kiitos kuuluu myös seuramme vapaaehtoisille. Ei sitä silloin nuorempana tullut edes ajatelleeksi, kuinka tärkeää työtä nämä ihmiset tekevät. He käyttävät aikaansa pyyteettömästi siihen, että pystyvät luomaan onnistuneita tapahtumia ja kilpailuja. Se intohimo ja palo, millä nämä ihmiset työtään tekevät, on hatunnoston arvoinen.

Tampereen Pyrintö luotsaa huipulle – esittelyssä urheilijat Miia Sillman, Venla Harju ja Aleksi Niemi

Miia Sillman

Miia Sillman, 25-vuotias moniottelija. Tavoittelee 7-ottelussa Tokion olympiarajaa. Voitti Napolin kesäuniversiadeissa kultaa 2019. Edustanut Suomea useissa nuorten EM-kilpailuissa. Vuoden 2019 Kalevan kisojen 7-ottelun hopeamitalisti.

Mistä kipinä urheiluun syttyi?

Kipinä urheiluun on syttynyt vahvasti vanhempieni kautta. He ovat aina kannustaneet liikkumaan ja halunneet, että urheilun ilo ja riemu ovat myös osa minun ja sisarusteni arkea. Urheilemasta minut on voinut bongata siis jo hyvin pienenä.

Mitä seurasi on antanut sinulle?

Pyrintö on antanut minulle toisen perheen. Vuosien varrella mukaan on tarttunut paljon hetkiä, joita varmasti muistelen vielä vuosienkin päästä – ja tietysti tärkeitä ystäviä. Seuran matkassa olen kasvanut sellaiseksi ihmiseksi kuin olen nyt.

Mitä seurasi logo sinulle merkitsee?

Kilpaillessani Pyrinnön asussa tulee sellainen olo, että nyt on minun vuoroni antaa seuralle takaisin osa siitä, mitä kaikkea he ovat minulle antaneet. Pyrinnön logon kantaminen on aina iso kunnia.

 

Venla Harju

Venla Harju, 30-vuotias suunnistaja. Saavuttanut aikuisten MM-hopeaa viestistä ja MM-pronssia sprintistä ja kahdesti keskimatkalta. Vuoden 2020 keskimatkan SM-kultamitalisti.

Mistä kipinä urheiluun syttyi?

Vanhempani veivät minut 6-vuotiaana Pyrinnön Oravapolku-kouluun, kun he olivat kuulleet sukulaisiltamme, että toiminta on hyvää ja kokeilemisen arvoista. Harjoituksissa oli aina yhtä kiva käydä ja tätä kautta mielenkiinto lajiin kasvoi.

Mitä seurasi on antanut sinulle?

Ihan äärettömän paljon. Seura on antanut minulle tärkeän ystäväpiirin, mutta myös vankkaa ammattitaitoa ja osaamista kilpaurheilijan polulleni.

Mitä seurasi logo sinulle merkitsee?

Olemme aina puhuneet seurassamme, että Pyrinnön logo on kisavaatteissa sijoitettu osuvasti sydämen päälle. Pyrinnön P:n kantaminen tuntuu aina tärkeältä ja tuntuu hienolta edustaa tällaista seuraa.

 

Aleksi Niemi

Aleksi Niemi, 26-vuotias suunnistaja. Edustanut Suomea aikuisten ja nuorten sarjoissa MM- ja EM-kilpailuissa sprintissä, keskimatkalla ja viestissä. Vuoden 2020 SM-sprintin kultamitalisti.

Mistä kipinä urheiluun syttyi?

Pyrinnön Oravapolulle päädyin ensimmäisen kerran 4-vuotiaana. Laji ja porukka veivät heti mennessään ja sytyttivät innon urheiluun.

Mitä seurasi on antanut sinulle?

Seurakaverit ovat vahvasti osa arkipäivääni ja seuran kautta olen tutustunut parhaimpiin ystäviini. Vaikka suunnistus onkin pääasiassa yksilölaji, meillä on Pyrinnön suunnistusporukan kesken tosi hyvä yhteishenki. Kaikki tämä ollut seuran – ja koko lajin – ehdottomasti parasta antia.

Mitä seurasi logo sinulle merkitsee?

Seuran asun pukeminen herättää aina suurta ylpeyttä ja kunniaa. Tampereen Pyrintö on suuri ja menestyvä seura, jolloin Pyrinnön logo viestii vahvasti seuran vankasta pohjasta ja osaamisesta. Pyrinnön logon kantaminen tuntuu aina yhtä hienolta.

Tampereen Pyrintö

  • Perustettu vuonna 1896
  • Kahdeksan lajin monilajiseura, jonka lajivalikoimaan kuuluvat cheerleading, maastohiihto, koripallo, mäkihyppy, painonnosto, pikaluistelu, suunnistus ja yleisurheilu
  • Seuran koripallo-, cheerleading-, yleisurheilu- ja suunnistusjaosto omaavat Tähtimerkin lasten ja nuorten osa-alueesta. Suunnistusjaostolle on myönnetty Tähtimerkki myös huippu-urheilusta.

Kuvat: Maria Huntingtonista ja Miia Sillmanista Anssi Mäkinen

Tutustu muihin Minun seurani -urheilijatarinoihin:

Minun seurani: Espoon Telinetaitureiden Oskar Kirmekselle seuran treenisali tuntui kodilta heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien

Minun seurani: Arvi Savolainen aloitti painiharrastuksen Lahden Ahkerassa 4-vuotiaana – seuran edustaminen herättää ylpeyttä edelleen

Minun seurani: Classicin yhteisöllisyys ja rohkeus tehdä uusia asioita ovat heijastuneet vahvasti Nico Salon elämään

Lue lisää aiheesta